Overlay
barakokule

Upravo su u stađunu, a ovakve su najslađe: imamo super recept s marelicama, neće vam trebati gotovo nimalo truda. Ni brašna!

Piše Stil
Foto Depositphotos
28. lipnja 2022. - 11:58

Obožavamo marelice - ili kako nam još slađe zvuče barakokule - i uživamo u njima sve dok su u sezoni, a kako su upravo 'u stađunu', nabavili smo super recept koji im jako lijepo ističe aromu. Jer koliko god ih guštamo jesti dok su svježe i sočne, marelice su još bolje kad se dobro zapeku.

Najbolje na neki jednostavan način, bez puno gnjavaže, ipak je prevruće - i stoga smo se odlučili za clafoutis, jednostavan francuski kolač s vrlo malo brašna za koji vam ne treba gotovo ništa truda. Ni brašna! A želite li ga potpuno izbaciti, zamijenite ga mljevenim bademima.

Evo recepta.

Clafoutis s marelicama

Sastojci:

500 g marelica

60 g maslaca

4 jaja

125 g šećera

¼ žličice soli

250 ml mlijeka

100 g brašna

½ žlice vanilin šećera

2 žlice nasjeckanih badema

maslac za podmazivanje

šećer u prahu za ukras

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C i namastite kalup za tart. Otopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Marelice operitei i osušite te ih prepolovite i odstranite im koštice

Razmutite jaja, dodajte im šećer i sol te miješajte dok ne postanu pjenasta. Dodajte mlijeko, brašno i otopljeni maslac i miješajte dok se smjesa ne sjedini.

Izlijte tijesto u kalup za tart i po vrhu rasporedite marelice, prerezanom stranom prema gore. Pospite vanilin šećerom i bademima te pecite oko 45 minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Pratite Stil i na Instagramu te na Facebooku!

26. travanj 2024 11:02