Overlay
neodoljivo

‘Uhati‘ sukulent osvaja društvene mreže: svi su se zaljubili u biljčicu koja podsjeća na zečića koji viri iz ‘pitara‘, bit će savršen uskrsni ukras!

Foto Shutterstock
22. ožujka 2021. - 12:17

Iako bez zelenila gotovo ne možemo zamisliti životni prostor, bilo bi naivno kazati da svi nužno imaju pozitivna iskustva s kućnim biljkama. Neki bi, dapače, otišli toliko daleko da kažu da su antitalenti za uzgajanje "ičega živoga" u svoja četiri kućna zida. 

Ili pretjeraju sa zalijevanjem, nemaju ideju gdje biljčicu postaviti kako bi je sunce milovalo, a ne pržilo joj listove, ili pak na nju, u kaosu svakodnevnih zadataka, naprosto zaborave.

Zato su tu sukulenti. Na njih doslovce možete zaboraviti, a oni će izgledati - potpuno isto.

U zadnje su vrijeme naročito popularni oni u obliku zečjih ušiju. Neodoljive biljčice viđamo na Instagramu gdje ih korisnici tagiraju s #bunnysucculent zato što izgledaju upravo poput ušiju kunića. Kako biljka raste, njeni se listovi izdužuju, što daje cijelom izgledu dodatnu dozu šarma.

Naći ćete ih, van mreže, pod nazivom Monilaria obconica. Baš kao i druge biljke iz iste porodice, ove ne trebate zalijevati previše, a u pravim uvjetima mogu godinama rasti. Osigurajte im dovoljno sunčeve svjetlosti i samo ih se sjetite ponekad. Zimi se zalijeva jednom u deset dana.

Kažu da će posebno popularni biti, što nimalo ne iznenađuje, oko Uskrsa. A ako ćete ih već uključiti u dekoraciju blagdanskog stola, predlažemo vam da ih zadržite, pa čak i ako spadate u već spomenutu kategoriju "antitalenata" kad je njega bilja u pitanju.

Pogoduje joj sobna temperatura, između 15 i 25 stupnjeva Celzijevih. Zimske uvjete ne voli, kao ni previsoku temperaturu, na +35 će se potpuno sasušiti i uvenuti. No u kućnom okruženju, s dovoljno sunčeve svjetlosti, s ovom biljčicom možete godinama živjeti. Čak i ako ste kad je njega biljaka u pitanju potpuni antitalent.

19. travanj 2024 15:03