Overlay
Zbogom, običnosti!

Niste svjesni koliko su bitne: kombinirajte različite teksture i vaš dom nikad neće izgledati dosadno! Evo pet savjeta kako to postići

Piše Stil
Foto Shutterstock
17. studenog 2020. - 13:06

Dugogodišnja direktorica Armanijevog studija dizajna Joy Moyler u intervjuu za House Beautiful ispričala je zašto je tkanina u uređenju interijera jednako važna kao boja ili oblik. Njena vizija zanimljivo uređenog doma ne može se sastojati isključivo od drvenih i pamučnih materijala, možda eventualno za kuću na plaži.

Za dom, ured ili restoran nema razloga ići u tako jednodimenzionalnom smjeru. Uzorci i teksture nevjerojatno doprinose dojmu čak i ako toga nismo svjesni. Ona je to saznala i prije nego li se počela baviti dizajnom interijera. Njena teta ostala je bez vida u ranoj dobi i tada je stan ispunila različitim teksturama kako bi ih mogla razlikovati. Moyler je otada neodvojivo vezana za različite materijale, a dizajn osjeća i zatvorenim očima.

Praktičan dizajn uzeo je primat nad raskoši posljednjih godina, ali zapravo nema razloga da se dvoje ne kombinira. Donosimo njenih pet lekcija kako to postići.

1. Ključno je napraviti dobar miks

Kako biste postigli dobru atmosferu u prostoru jako je važno upotrijebiti različite materijale. Ako ste skloni sličnim ili istim bojama tako ćete u zadržati sobu zanimljivom. Ključno je da pritom razmišljate o kontrastima. Kombiniranje neće imati isti efekt ako se radi o vrlo sličnim materijalima, štoviše dobit ćete dojam neuparenosti. Bolje je upotrijebiti komodu visokog sjaja na zidu koji nije obojen već je ostao betonski, ili fotelju od ratana uz mramor.

2. Ostanite praktični

Često kada čujemo da netko razmišlja o kombiniranju tkanina pomislimo da ide u smjeru vrlo raskošnog uređenja što je posve legitimno, ali ne i nužno. Možete zadržati praktičnost svoga doma čak i ako ga učinite seksi s nekim dodacima različitih tekstura. U sobama nemojte koristiti materijale koje je teško očistiti kao ni one na koje možete biti alergični. Isto tako nećete u vikendicu u blizini mora ili rijeke upotrijebiti lakirane podove osjetljive na vlagu ili kauč od brušene kože, neke stvari ipak moraju imati prvenstvo nad estetikom. U tom slučaju je dovoljno nabaciti neki detalj kao što je jastuk neobičnog uzorka i cijeli protor dobiva novu dimenziju.

3. Iskoristite arhitekturu

Premda su se u jednom periodu mahom micale jer ih je bilo skupo renovirati, a uglavnom ih je vrijeme nagrizlo, sada se štukature vraćaju u modu. Čak i ako nisu u savršenom stanju istaknite ih bojom, a ako ih nemate ne postoji razlog zašto ih ne nabaviti s obzirom na to da se mogu kupiti u gipsu u raznim prodavaonicama. Naravno da nećete u novogradnju staviti baroknu štukaturu oko lustera, ali lajsne u kutevima zidova stropa i poda su odlična opcija. Uz njih možete staviti namještaj koji izgleda malo više industrijski kako ne biste dobili dojam da ste umislili da ste Marija Antoaneta.

4. Teksturom pokrijte nesavršenosti

Ukoliko imate oštećenja na zidu, a nemate novca da ih popravite najbolje što možete je iskoristiti zidne tapete. One se mogu slagati na klasičan način, ali isto tako i da se njima tvore uzorci i različite teksture. Mogu biti i raznih boja, ali i uzoraka pa i sjaja. Ako niste fan zidnih tapeta ili nemate novca za njih odaberite matiranu boju u koju možete umiješati malo pijeska za dodatnu teksturu pa zidovi neće izgledati oštećeno već dizajnirano.

5. Izađite iz zone komfora

Jednom kada shvatite kakav je užitak kombinirati teksture ne zadajite sebi nepotrebne limite, otiđite korak dalje. Upotrijebite tamno drvo i šareni pliš, zlatne zidne tapete uz betonski zid, sjajnu retro plastiku uz čupave tapete. Pokušajte baš kao Armanijeva dizajnerica zamisliti da osim očima svoj prostor doživljavate i prstima, a to će se onda osjetiti i na vizualnoj razini.

19. travanj 2024 01:58