Overlay
savjeti poznavatelja

Sve što trebate znati o ginu: ne lutajte u obilju izbora, doznali smo što točno mora nabaviti pravi ljubitelj popularnog pića s okusom borovice

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
5. ožujka 2021. - 19:02

Gin, destilat od žitarica ili aromatiziranih melasa obogaćen okusom bobica borovice (juniper), po kojima nosi ime, posljednjih je godina jedno od najpopularnijih žestokih pića, što mu je uvelike popravilo ponudu, ne samo u barovima nego i trgovinama. Sad konačno možemo zastati pred policom punom različitih vrsta gina i birati baš ono što nam je po guštu. Pod uvjetom da znamo što nam točno treba. Jer jedan od minusa bogate ponude je neizbježna nedoumica za slabije upućene.

Što bi svaki ljubitelj gina trebao imati u svom domu, otkrio nam je Marino Karinja, ambiciozni mladi miksolog čije ste koktele možda imali priliku kušati u poznatim splitskim ugostiteljskim objektima. Naš nam je sugovornik pomogao proniknuti u tajne miješanja gina s tonicima i dekoracijama, vodeći računa da bude riječ o pićima i dekoracijama koje nije teško pronaći u prodaji. Ginove koje spominje naći ćete u svakoj većoj trgovini, tonike također, a dodatke u malo bolje opremljenim supermarketima ili specijaliziranim prodavaonicama začina.

image
Shutterstock

- Fenomenalna je stvar što se danas nudi toliko mogućnosti, no to je i hendikep jer nije lako snaći se u svom tom mnoštvu - primjećuje naš sugovornik na početku razgovora, koji će rezultirati malim vodičem kroz sastojke za dobro zamiješan gin-tonic te nekoliko formulica za spajanje gina, tonica i začina koje će vam, nakon što pročitate sve što nam je tako lijepo objasnio, biti jasne same po sebi. Što je prva stvar koju trebamo imati na umu, pitamo Marina, a on nas upućuje: da postoje dva osnovna tipa gina.

- Postoji London dry gin, u kojem je borovica dominantni okus. Takav će se gin svidjeti klasičarima, koji vole osjetiti okus “pravog” gina. Drugi je tip novi destilirani, u kojem je osim na borovici fokus i na drugim sastojcima pa tako postoje ginovi koji vuku na krastavac i ružu, oni u kojima osjećamo citrusne note ili voćne arome. Kod ovih je ginova na potrošaču da ih istraži i utvrdi što mu se sviđa - navodi miksolog Karinja te nastavlja objašnjavanje, prelazeći na vrste tonika.

image
Shutterstock

- Tonik treba naglasiti note gina, a ne ih prekriti. Klasični tonik ide u svaki tip gina jer dopušta prepoznavanje suptilnih aroma. Trenutno vrlo popularni tonik s okusom bazge ide uz gin cvjetnih nota, dok mediteranski tonik, u kojem su citrusi i začinsko bilje, ide uz gin u kojem predvladavaju iste note - objašnjava Marino.

Što se tiče dodataka, koji zapravo izazivaju najveću “zbunjozu”, vrijedi pravilo “manje je više”.

- Nipošto nemojte pretrpavati čašu dodacima i dekoracijama nego samo suptilno naglasite već postojeću kombinaciju gina i tonika, što bi značilo da korica citrusa ide s citrusnim ginovima, ružine i hibiskusove latice s aromatičnim ginovima, a “spicy” začini s klasičnim ginovima - sažeo je miksolog pa smo se bacili na sastavljanje popisa koji će vam, nadamo se, dobro doći kad se zaputite u kupnju potrepština za gin-tonic.

VRSTE TONIKA

- obični ili indian tonic water s gorkim notama kininovca

- mediteranski s citrusnim i notama začinskog bilja

- bazga naglašava cvjetne i voćne arome pića

image
Shutterstock

TIPOVI GINA

- klasični: Tanqueray, Beefeater, Bombay Saphire - slažu se sa jačim začinima

- aromatični: Hendricks - sadrži note krastavca i ruže pa će prve note naglasiti krastavac, ove druge tonik od bazge

- herbalni: Mare - slagat će se s bilo kojim začinskim biljem i citrusima, slobodno se poigrajte

- voćni: pink ginovi s bobičastim voćem - dovoljno ih je ukrasiti bobičastim voćem i malo mente, a tonik neka bude klasičan ili od bazge

ZAČINI

- borovica: može se koristiti u bilo kojoj kombinaciji za naglašavanje klasičnih nota gina

- latice i dehidrirani pupoljci: za ginove cvjetne arome

- tvrdi ‘zimski’ začini: za naglašavanje začinskih nota gina

- citrusi, bilo korica ili dehidrirane ploškice: koriste se sa svakim ginom, ovisno o profilu botanika ("Ha?", rekoste? Mi jesmo pa smo dobili pojašnjenje koje slijedi), limun i limeta idu uz klasične ginove, naranča naglašava aromatične note gina, a ružičasti grejp koji ima notu gorčine ide uz "spicy" ginove

A sad evo i formule za spajanje navedenih sastojaka.

1. London dry gin + indian tonic water + limeta + borovice

2. Hendricks + indian tonic water 

+ krastavac

3. Gin Mare + mediteranski tonik 

+ timijan + naranča

4. Pink gin + tonik od bazge 

+ menta + bobičasto voće.

Ako ste sve ovo dobro 'pohvatali', petu ćete lako složiti sami. Živjeli!

17. travanj 2024 22:21