Overlay
jeste li gladni?

Super ideja za brzi ručak: piletina u kremastom umaku i ugodnom društvu - ovo je spoj iz snova, pomazat ćete pjat!

Piše Stil
Foto /Shutterstock
17. studenog 2022. - 15:29

Što kuhati, što kuhati...? Dosadi li vam iz dana u dan tražiti odgovor na ovo pitanje? Danas ćemo vam olakšati posao - pronašli smo idealan recept za brzi, ali jako ukusan ručak. Za recept je zaslužna blogerica Hungry Anja (koju možete pratiti na Instagramu i blogu), a kako ćete vidjeti u nastavku, riječ je o super spoju piletine, kremastog umaka, blitve i vrganja. Da ne duljimo, evo vam recept.

 

Piletina u umaku od vrganja i blitve

Sastojci:

700-800g piletine

200ml slatkog vrhnja 

25g sušenih vrganja 

150 g blitve ili špinata (samo list, bez stabljike)

1 manji luk

2 češnja česnjaka

300ml pilećeg ili povrtnog temeljca

1 žličica crvene paprike

1 pakiranje njoka

1 žlica maslaca

sol, papar

Priprema:

Piletinu izvadite iz hladnjaka 30 min prije kuhanja. Razrežite po pola da dobijete jednake filete pa lagano začinite sa soli, paprom, crvenom paprikom. Namočite vrganje u 200 ml vruće vode bar 10-20 min.

Koristite široku plitku tavu za pripremu ovog jela, idealno s poklopcem.

Na žlici ulja pržite prvo jednu pa drugu stranu piletine, na srednje jakoj vatri otprilike 4-5 minuta sa svake strane, zavisi od debljine samog filea. Kad ste ih okrenuli dodajte žlicu maslaca.

Izvadite piletinu na tanjur pa u tavu s preostalom masnoćom dodajte usitnjeni luk i češnjak. Kuhačom sastružite sve što se može sastrugati da ne bi zagorilo, ta karemlizacija je zapravo okus koji želimo sačuvati!

Dinstajte luk 5-6 minuta na laganoj vatri, slobodno poklopite. Kad je luk omekšao, dodajte vrganje zajedno s vodom u kojoj su se namakali, slatko vrhnje, njoke i temeljac, pa kuhajte na laganoj vatri bez miješanja 5-6 minuta.

Dodajte lisnati dio blitve narezan na sitnije komadiće pa poklopite i kuhajte jos 2-3 minute. Dobro začinite soli i paprom, probajte pa vidite jel‘ još nešto fali. Škrob iz njoka će prirodno zgusnuti umak pa slobodno dodajte još malo vode ili mlijeka ako vam se čini pregusto.  Zatim vratite piletinu nazad u tavu zajedno sa sokovima koje je ispustila pa servirajte uz salatu po želji.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

17. travanj 2024 12:50