Overlay
Baba ganoush

Sezona patlidžana idelano je vrijeme za pripremu ukusnog namaza: na Instagramu smo pronašli tradicionalni recept i savjet za nešto blaži okus

Foto Shutterstock
2. kolovoza 2020. - 19:00

Uz tikvice i rajčice, 'svetom trojstvu' ljetne kuhinje svakako bismo pridružili i patlidžane bez kojih jedan od naših omiljenih namaza ne bi imao ama baš nikakvog smisla. Riječ je, pogađate, o Baba Ganoushu, za koji food blogerica Nataša Rajković tvrdi da joj u jeku sezone patlidžanima zamjenjuje čak i omiljeni hummus.

Na njenom smo blogu burbon_i_ borovnice tako naišli i na detaljno opisani recept zbog kojeg jedva čekamo nabaciti pregaču i prihvatiit se posla, a otkrila nam je i tajnu kako postići nešto blaži okus omiljenog namaza.

Baba Ganoush

- tri srednja patlidžana

- jedan režanj češnjaka

- sok od pola limuna

- tri žlice maslinova ulja

- žlica crvene dimljene paprike

- malo soli

- peršin/chilly/ljubičasti luk/svježa menta za dekoraciju

- tri žlice tahini paste

- malo jogurta (po želji)

Prije same pripreme namaza, Nataša savjetuje da patlidžane popečete na otvorenom plamenu ili na roštilju kako bi poprimili karakterističnu aromu dima, no ako niste u takvoj mogućnosti, ispecite ga klasično u pećnici i začinite ga pri tome dimljenom paprikom.

Patlidžan možete ispeći cijeli u kori, ili ako želite skratiti vrijeme pripreme, narežite ga na deblje kolutove i pecite dvadesetak minuta. Odlučite li se za prvu opciju, patlidžan probodite vilicom ili nožem na nekoliko mjesta te ga pecite 45-60 minuta na 180 stupnjeva, uz povremeno okretanje.

Ispečen i ohlađen patlidžan ogulite. Mekano meso izvadite iz kore i premjestite u cjedilo te ga ostavite barem pola sata da se dobro ocijedi od suvišne vode.

Ocijeđeni patlidžan premjestite u blender s ostalim sastojcima: češnjak, tahini pasta, dimljena paprika, sol i limunov sok.  Maslinovo ulje postepeno dodajite kako bi namaz bio što kremastiji. Za nešto blaži okus, prema savjetu Nataše, namazu možete dodati i koju žlicu jogurta, kao i dodatne začine po želji.

Kada postignete željenu teksturu i začinjenost, vaš Baba Ganoush je gotov.

Pripremljeni namaz u hladnjaku možete čuvati do četiri dana, a prije posluživanja ukrasite ga peršinom, mentom, chillijem ili ljubičastim lukom.

17. travanj 2024 23:39