Svakakvih smo se vrsta palačinki napekli u zadnjih par godina. Sve je započelo s u to doba neobičnim palačinkama koje sadrže banane pa se, tijekom lockdowna kad su svi eksperimentirali s domaćim kvascem nastavilo s palačinkama od viška kvasa pa potom, na sreću, i s palačinkama koje traže puno manje vremena i vještine - od onih iz blendera, preko palačinki od zobenih pahuljica, mikro palačinkica koje puno bolje izgledaju na Instagramu nego što su u praksi ukusne... Sad su, izgleda, u điru palačinke različitih nacionalnih kuhinja, a među njima u posljednje vrijeme posebnu pažnju izazivaju marokanske.
Izvorno se nazivaju baghrir, a kako je među sastojcima i kvasac, vrlo su mekane i pjenaste, struktura im je gotovo spužvasta zbog čega puno bolje prijaju s par žličica meda (eventualno i kojom kockicom maslaca) nego s klasičnim namazima na koje smo navikli kod europskih palačinki.
Posebnost im je i to što sadrže semolinu. Riječ je o grizu durum pšenice koji je grublje mljeven od klasičnog brašna i nešto tamnije boje, a lako ćete ga napraviti ako u blenderu sameljete pšenični griz (pronaći ćete ga i u samoposlugama, nude ga mnoge dobro poznate domaće tvrtke, samo pripazite da nije riječ o onom namijenjenom dječjim kašicama jer taj se radi od meke pšenice).
Zapravo cijeli proces možete odraditi u blenderu i tako dobiti tijesto najfinije teksture, što je bitno ako želite (a želite) vrlo pjenaste palačinke.
Baghrir palačinke
Sastojci:
170 g semoline
35 g pšeničnog brašna
pola žličice suhog kvasca
385 ml tople vode
pola žličice soli
Priprema:
Ubacite sve suhe sastojke u blender, izmiksajte kako bi smjesa bila finija pa dodajte toplu (40 stupnjeva C) i ponovno izblendajte. Blendajte oko 2 minute dok ne dobijete rijetko tijesto vrlo fine teksture.
Prebacite u prikladnu posudu i poklopite, ostavite da se diže oko sat vremena. Kad se tijesto diglo i na površini postalo jako pjenasto, lagano ga promiješajte žlicom i pustite još pet minuta. Zatim pecite palačinke na jako zagrijanoj neprijanjajućoj tavi, bez okretanja.
Pustite ih da se ohlade (tada su ukusnije) i poslužite s omekšalim maslacem i medom.