Overlay
bez kuhanja!

Rajčice i još samo tri sastojka trebaju vam za idealan ljetni umak: dodajte mu još i ovo, dobit ćete jelo koje ne deblja, ali vas neće ostaviti gladne

Piše Stil
Foto shutterstock
3. kolovoza 2021. - 12:23

Kad svi toliko volimo šalšu, nije ni čudo što nam je ovaj talijanski umak od rajčica gotovo nepoznat. A to je prava šteta, jer je upravo savršen za vruće ljetne dane: priprema se bez kuhanja i s njim možete napraviti niz ukusnih jela, uključujući j jedan talijanski specijalitet idealan za sve koji paze na liniju, jer sadrži jako malo ugljikohidrata, no jako je zasitan i ukusan.

Ovaj umak, koji se jednostavno naziva "sugo di pomodoro fresco" sastoji se od fino nasjeckanih, oguljenih svježih rajčica, prelivenih maslinovim uljem i pomiješanih s puno češnjaka i svježeg bosiljka.  Budući da je sastojaka tako malo, važno je koristiti vrlo kvalitetne. Rajčice moraju biti vrlo zrele i aromatične, a ulje najbolje ulje koje možete pronaći. Preporučljivo je koristiti rajčice sorte San Marzano, koje su upravo u sezoni, ali poslužit će i domaće, zrele šljivarice.

Ovom mješavinom možete preliti tjesteninu, možete je staviti na bruskete, sjajna je pratnja tek pečenoj focacci, ali i bifteku, piletinu sa žara pa čak i ribi. Slobodno u nju ubacite mini mozarellu, dobit ćete ukusnu salatu.

Vrlo jednostavno, gore spomenuto dijetalno jelo dobit ćete dodate li ovom umaku bijeli grah (poslužit će i onaj iz konzerve) te, ako su vam pri ruci, repiće kozica. 

Umak od svježih rajčica

Sastojci:

1 kilogram rajčica

4 do 6 češnjaka češnjaka

10 do 12 svježih listova bosiljka

3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

sol i papar prema ukusu

U vrelu vodu ubacite rajčice kojima ste koru zarezali u križ kako biste ih lakše ogulili. Ne smeta li vam kora, ovaj korak preskočite.

Prepolovite rajčice, po želji im odstranite sjemenke te ih narežite. Narežite i češnjak te bosiljak. Pomiješajte, pokrijte i ostavite da odstoji oko 1 sat. Ocijeđeni umak premjestite u drugu zdjelu. Prelijte uljem, dotjerajte okus uz pomoć soli i papra te koristite kako vam drago.

Pratite Stil i na Instagramu!

20. travanj 2024 02:36