Overlay
neodoljiva slastica

Predivna ljetna torta bez jaja, mlijeka i brašna: splitska pastry chefica otkrila nam je recept kao stvoren za vruće dane i sve one koji paze što jedu

Piše Stil
Foto Torta, pinjur, pjat
22. lipnja 2021. - 12:12

Počelo je ljeto i vrijeme je za lagane kolače. Razlozi su raznoliki: nekima se teški kolači više ne jedu, drugi pokušavaju skinuti koji kilogram, a ima i onih koji jednostavno baš vole lagane, dobro rashlađene deserte. Mi spadamo u sve tri kategorije i zato nam se jako svidio recept s popularnog bloga Torta, pinjur, pjat.

Riječ je o voćnoj torti koja onako na prvu podsjeća na cheesecake, no za razliku od cheesecakea ne sadrži ni sir, ni vrhnje, ni jaja, ni maslac, ni brašno. Pa čak ni kekse u podlozi.

Julija Beroš, autorica bloga i poznata splitska pastry chefica, pronašla je alternative za sve navedeno i ispekla - bolje reći zakuhala - kolač idealan za sve koji izbjegavaju gore navedene namirnice. Pa čega onda u ovoj torti ima, kad nema ničeg od spomenutog, možda se pitate. Puno, puno voća i drugih zdravih sastojaka. Čitajte dalje...

Ljetna torta

Sastojci za podlogu:

100 g pistacija (ili badema)

75 g datulja bez koštica

70 g ribanog kokosa

160 g kokosovog mlijeka

Sastojci za kremu:

650 g marlica 

400 g+ 150 g  kokosovog mlijeka 

70-100 g meda

prstohvat cimeta

20 g agartina  (biljno sredstvo za želiranje)

image
Torta, pinjur, pjat

Pistacije (sirove) ili bademe- potopite u vreloj vodi, ogulite im kožicu i ubacite u sjeckalicu. Datulje isto potopite u vruću vodu, ocijedite i ubacite u sjeckalicu. Dodajte kokos i kokosovo mlijeko.

Sve skupa izblendajte koliko vaša sjeckalica može.. moja i nije baš jaka za ovakve stvari...

Utisnite dobivenu smjesu u kalup promjera 20 centimetara kojem ste stranice obložili acetat folijom (ili pek papirom). Stavite u hladnjak.

Skuhajte kremu: marelice prelijte vrelom vodom, ostavite da malo odstoje pa im ogulite kožicu i izvadite košticu. Stavite ih u zdjelu. Od 650 g marelica- dobila sam 500 g čistog mesa.

Stavite meso marelica u zdjelu, dodajte kokosovo mlijeko iz limenke i kratko prokuhajte- toliko da  marelice omekšaju. Usitnite sve štapnim mikserom, dodajte med (količina ovisi o vašim željama i slatkoći marelica). Izvažite dobivenu smjesu. Ja sam dobila 850 g i zato mi je trebalo još 150 g kokosovog mlijeka- kako bih imala cijelu litru tekućine.

U tih 150 g kokosovog mlijeka sam dodala agartin, dobro pomiješala i sve izlila u smjesu marelica i kokosovog mlijeka i kuhala 2 minute (prema uputi s vrećice agartina). Smjesu sam ostavila da se do pola ohladi pa je izlila preko pripremljene podloge. Ostavite sve u hladnjak na par sati da se krema stegne.

Za dekoraciju- 2 marelice narežite na fete, u tavi zagrijte žličicu meda, ubacite marelice i kratko provrtite da se cijele oblože medom. Skinite s vatre, pustite da s ohlade i dekorirajte tortu.

- Za ovaj recept sam koristila kokosovo mlijeko iz Lidla, primjetila sam da je gušće od onog iz npr DM-a  ili sl, ako koristite to iz DM-a za podlogu stavite 110 g kokos mlijeka i 50 g kokos ulja - da bude čvršća - napomenula je chefica.

Pratite Stil i na Instagramu!

20. travanj 2024 17:52