Overlay
tope se u ustima

Pahuljasto meke cimet-rolice po receptu domaće blogerice: pripremite ovo slatko iskušenje, savršeno je kao desert, gurmanski doručak ili marenda

Piše Stil
Foto Nikolina Bedrica
16. ožujka 2022. - 12:22

Tko god je čitao romane skandinavske majstorice krimića, Camille Läckberg, a mi jesmo, morao je primijetiti kako stanovnici malene Fjällbacke u svakoj prigodi uživaju u cimet-rolicama. Neizostavne su uz kavu, nude se kao poslijepodnevni desert, grickaju se za marendu, nose na izlete...

Čitajući Camilline knjige, počeli smo sve češće zavidjeti stanovnicima tog ribarskog gradića na njihovom nepokolebljivom hedonizmu, od kojeg, čini se, ne odustaju ni u najcrnjim trenucima, dok ubojice raznoraznih profila vrebaju, reklo bi se, iz svakog sjenovitog kutka. S mobzirom da trenutno nismo ni sami u najsvjetlijem razdoblju, što zbog Rusije, što zbog proljeća koje nikako da započne kako treba, povedimo se za skandinavskim primjerom i razvedrimo se cimet-rolicama.

Za recept se pobrinula Nikolina Bedrica s bloga Slatka iskušenja koja tvrdi da su upravo njene cimet-rolice najmekše i najbolje. Hoćemo li provjeriti?   

Najmekše cimet-rolice 

Sastojci:

1 vrećica kvasca

50 ml mlakog mlijeka +1 žličica šećera

100 ml mlijeka

2 jaja

4 žlice šećera

prstohvat soli

1 vanilin šećer

125 g otopljenog margarina

500 g pšeničnog namjenskog brašna za dizana tijesta (ide i s običnim)

Za nadjev: 

80 g otopljenog m,aslaca

200 g smeđeg šećera

2 žlice cimeta

Za preljev:

70g krem sira

100 ml jogurta

1 žličica šećera u prahu

Stavite kvasac u mlijeko sa žlicom šećera  u posudicu, izmiješajte, pokrijte folijom i pustiti 10-ak minuta da se aktivira.

Preostale sastojke za tijesto dodajte kvascu i sve izmiksajte spiralnim nastavkom. Kad se tijesto odvaja od posude prebacite ga na površinu i premijesite. Ostaviti pokriveno na toplom nekih 45 min da se digne.

Nakon što se diglo, odmah ga razvaljajte u jedan veliki pravokutnik i ravnomjerno premažite mješavinom šećera, cimeta i maslaca. tijesto potom zarolajte i na režite na komade koje potom s razmakom posložite u kalup za pečenje.

Zagrijte pećnicu na 180°C, a dok se ona grije neka se rolice još malo dižu. Kad je pećnica bruća, ubacite rolice i pecite ih 20-ak minuta. Pečene rolice prelijte mješavinom jogurta i krem sira (Nikolina napominje da količinu možemo udvostručiti).

Pratite Stil i na Instagramu!

04. svibanj 2024 05:42