Overlay
domaća spiza

Ovo je recept za koji se svi otimaju: Anka Slišković objasnila nam je kako ispeći soparnik u pećnici, isprobajte ga odmah, guštat ćete!

Piše T.S.M.
Foto Anka Slišković
13. studenog 2022. - 13:06

Obožavamo recepte Anke Slišković, Splićanke koja je po odlasku u mirovinu novu aktivnost pronašla na Instagramu (no to joj nije prvo iskustvo s dijeljenjem svog kuharskog umijeća, jer odavno je znamo s Coolinarike), a kad je na svom profilu @ankasliskovic jučer objavila fotografiju soparnika iz pećnice, nasmijala nas je navala oduševljenja koju je izazvala. Svi su se počeli otimati za recept! Nismo odoljeli da se i sami ne pridružimo "žicanju", a susretljiva meštrovica rado nam je poslala recept kako bismo ga podijelili s vama. Isprobajte ga odmah, sigurni smo da ćete ga sačuvati!

Soparnik iz pećnice 

Sastojci:

500g glatkog brašna

1 žličica soli

4 žlice maslinovog ulja

260 ml tople vode

1 kg (stare) blitve 

1 kapula

2-3 žlice maslinovog ulja

malo kukuruzne krupice

peršin

sol

Za premaz:

češnjak

maslinovo ulje

Priprema:

Od brašna, soli, ulja i vode zamijesi meko tijesto. Podijeli ga na dva dijela, svaki premaži uljem i ostavi da odstoji barem pola sata. Dok tijesto odmara, pripremi nadjev. Blitvu operi i dobro osuši (papirnatim ubrusom) kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odreži središnju bijelu žilu, a zeleni dio nareži na trakice. Dodaj sitno nasjeckanu kapulu, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.

Pola tijesta tanko razvaljaj na pobrašnjenoj površini. Razvaljano tijesto stavi na dno pleha posipanog kukuruznom krupicom. Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom polovicom tijesta. Zarolaj rubove, izbodi ih vilicom. Peci u pećnici zagrijanoj na 200° C  dok lijepo ne porumeni, a kad je gotovo premaži uljem i češnjakom. Izreži i uživaj!

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

27. travanj 2024 01:50