Overlay
s dobrim razlogom

Nemojte se sramotiti demode ukrasima! Ovo su najveći trendovi u uređenju doma za ovogodišnji Uskrs i samo u jednom slučaju trpe iznimku

Piše Stil
Foto @valentina.jurin, @lovely_mdecor, @lights4fun
14. travnja 2022. - 19:11

Zaboravite drečave, kičaste ukrase, negdje daleko od očiju pospremite sve svjetlucavo, šljokičasto i plastično - ove godine uskrsni ukrasi su decentni, nježni i pomalo nostalgični. Kad je riječ o bojama, predvladavaju pastelne nijanse i to s dobrim razlogom koji uopće nije estetske prirode. Pastelne boje, podsjetimo se gradiva sa satova likovnog, nastaju miješanjem s bijelom bojom, a bijela je simbol čistoće i nevinosti te time u skladu s Uskrsom. Osim toga, proljetno cvijeće je nježnih pastelnih boja pa ako posegnete za tim dijelom spektra dodatno ćete naglasiti simboliku novog života. Što se tiče samih ukrasa, ove su godine u trendu oni od prirodnih materijala.

Prednost, kao i uvijek, imaju pisanice, bilo da je riječ o lijepo ukrašenim tvrdo kuhanim jajima (i dalje su posebno na cijeni ona obojana prirodnim bojama poput kore luka i listova crvenog kupusa) ili o vješto dekoriranim praznim ljuskama, no i pisanice od harmonika-papira i dalje su vrlo popularne, kao ukras za stol ili kao viseće dekoracije kojima se kite procvjetale grančice. 

Veliki zamah na polju keramike očit je i kad je riječ o uskrsnim dekoracijama, jer su ove godine vrlo često načinjene od keramike i terakote, što dodatno naglašava povezanost s prirodom i životom koji se iz nje rađa, ali, osobito ako je riječ o bijelim i pastelnim ukrasima, spomenutu simboliku čistoće i nevinosti, ali i nade. 

U trendu su i vjenčići od proljetnog cvijeća ili maslinovih grančica, jednostavno ukrašeni svilenim vrpcama, pupoljcima maca i pisanicama, a veliki hit su uskrsne girlande koje možete ovjesiti gdje god vam je zgodno i ukrasiti ih ručno rađenim papirnatim ukrasima u obliku zečića, pilića, anđeoskih krila ili pisanica. Popularne su i svijeće, u tradicionalnim bojama poput ljubičaste, ružičaste, zelene, plave i žute, no ove godine, naravno, u pastelnim tonovima. Sviđaju nam se jer su idealne za stiliziranje kutaka kojima nedostaje malo energije, a ako ih spretno uparite s odgovarajućim ukrasima, predivan su centralni ukras blagdanskog stola.

Svim ovim spomenutim trendi ukrasima ipak smijete dodati i poneki koji se ne uklapa u ovogodišnje trendove, ali samo pod jednim uvjetom - ako vas uz njega vežu uspomene kojih se svake godine u ovo vrijeme volite ponovno prisjetiti. Od bilo kakvog estetskog dojma ipak je važniji osmijeh na licu.

27. travanj 2024 20:02