Overlay
ništa bez njega

Najveća tajna vrhunske gastronomije krije se u sastojku koji sigurno imate: po nekima je još uvijek kontroverzan, no jamči najfinija blagdanska jela

Foto Shutterstock
17. prosinca 2020. - 13:51

S obzirom na to što sve ove godine ne smijemo raditi za vrijeme blagdana, još smo više fokusirani na jednu od rijetkih preostalih radosti. Hranu. Možda nikad kao do sad n ije nam stalo da nam blagdanska jela uspiju i da fantastičnim okusom obeznane ukućane mrgodne zbog niza epidemioloških zabuna.

Tijekom narednih dana objavit ćemo vam dovoljno dobrih recepata za nahraniti hordu najprobirljivijih gastro-kritičara, a ne budete li zadovoljni slobodno zavirite u našu arhivu, no odmah ćemo vam danas otkriti tajnu najukusnijih jela, bilo blagdanskih, bilo standardnih. Vrlo je jednostavna: obilato koristite maslac.

image
božićni stol

Ni jedan kolač neće vam biti tako fin s margarinom ili kokosovim uljem kao što bi bio s maslacem, ni jedna pečena ptičica neće biti tako hrskava i podatna kao što je ona premazana maslacem sa začinima, osobito ako je dio te ukusne mješavine naguran između kože i mesa na predjelu prsiju, nijedno pecivo ili kruh neće vam biti tako neodoljivo sjajno i meko kao ono premazano maslacem, osobito ako je dio maslaca zalutao i u tijesto...

Uglavnom, shvatili ste što želimo reći.

image
shutterstock 1263421831

Ne vjerujete li nama, vjerujte riječima pokojnog genija Anthonyja Bourdaina koji je u svojoj knjizi Kitchen Confidential kao "najveću tajnu slavnih francuskih chefova" razotkrio upravo maslac. U svakoj ćemo kuhinji dobrog francuskog restorana, uvjerava nas Anthony u svojoj knjizi, naći veliki komad omekšalog maslaca jer je maslac prvo i zadnje što ide u jelo.

Nakon što je godinama bio na crnoj listi, maslac se prije koju godinu vratio tako spektakularno da je zaslužio naslovnicu časopisa Time i od tada mu popularnost ne prestaje rasti.

Jedna je od zvijezda keto prehrane, ali i modernog slastičarstva. Svako par mjeseci izađe nova knjiga posvećena upravo maslacu, a jedna od njih je "Butter: A Rich History" autorice Elaine Khosrove, koja je četiri godine provela u istraživanju prije nego je napisala knjigu u kojoj, pored ostalog, tvrdi: " U toliko mnogo kultura bilo je mističnih praznovjerja vezanih uz maslac. Druidi, Sumerani i vedski Arijci smatrali su ga svetim. Bila je to dragocjena i tajanstvena hrana, a zbog njegove delikatnosti vjerovalo se da je pod nadzorom bogova".

Povijest gastronomije bilježi da je Auguste Escoffier, legendarni francuski kuhar, maslac koristio vrlo ležerno i obilato, zacrtavši tako standard kojeg se mnogi još uvijek drže.

Marcus Eaves, šef kuhinje slavnog restorana The Shard’s Oblix nedavno je naveo kako ga je na početku karijere u gastronomiji njegov prvi chef uputio da je razlika između dobrog jela i izuzetnog jela u izdašnoj žlici maslaca. "Prvih nekoliko godina nisam mu vjerovao, ali sada mu vjerujem 100 posto".

A tko smo mi da mu ne vjerujemo?

24. travanj 2024 03:37