Overlay
hedonizam do daske

Ljetni hygge? Najveći skandinavski trend ima inačicu za toplo doba godine, možete je postići i bez čupavih dekica

Foto Shutterstock
18. srpnja 2020. - 10:58

Hygge nam se malo već popeo na vrh glave. Eto, priznali smo. U početku je sve zvučilo tako dobro: udobnost doma, čupave dekice, vrući kakao, svijeće i lampioni, vatrica u kaminu, knjige i obavezni ljubimci sklupčani negdje podno nogu... A onda je došla izolacija i sve nam se to popelonavrh glave. Kakav crni hygge!? Sve što smo željeli bilo je izaći vani, pa makar na kišu i buru. Odjednom.

Međutim, postoji i ljetni hygge. Bez čupavih dekica i vatrice u kaminu. I po hedonizmu ne zaostaje baš puno za zimskim. 

'Hygge je osjećaj koji imamo kad nam je udobno, kad smo sretni i zadovoljni i potpuno zaokupljeni uživanjem u trenutku. Svi koji vole toplo vrijeme i boravak na otvorenom mogu tijekom cijelog ljeta iskusiti trenutke hyggea', uvjeravaju nas blogerica Alexandra Gove i njen partner Koen, koji promiču hygge životnu filozofiju putem svog bloga, koji je, naravno, usput i websho, a zove se Hygge Life.

I ne samo da nas uvjeravaju, daju nam konkretne savjete. Pa evo kako i tijekom ljeta uživati u hygge momentima. Obećavamo da do kraja teksta više ni jednom nećemo upotrijebiti tu riječ. Slijedi nekoliko ideja koje su se i nama svidjele.

1. Jedite vani 

Organizirajte piknik, negdje u prirodi ili u vlastitom dvorištu ili pak postavite stol u dvorištu ili na terasi. Ni slučajno nemojte pokvariti dojam plastičnim posuđem i priborom za jelo! Ne mora baš biti porculan i kristal, ali držite se prirodnih materijala. Ne zaboravite vrč pun poljskog cvijeća i svijeće u staklenkama.

2. Iskusite prirodu

Zaputite se u šetnju šumom, istražite još nepoznati dio obale ili se popenjite na neku uzvisinu s koje puca lijepi pogled na prirodne divote. Možete biti sami ili u društvu, no klonite se mnoštva. Poanta je u oživljavanju veze s prirodom. Iskusite povjetarac, sunčeve zrake, miris zemlje i ljetnog bilja... 

3. Umjesto kakaa i kolača

Napunite hladnjak svježim voćem i povrćem pa uživajte u salatama. Pripremite svoje najdraže ljetne specijalitete koji vas podsjećaju na djetinjstvo i ljetne praznike s obitelji. Prolistajte stare kuharice da malo osvježite pamćenje i dobijete ideje. Iscijedite voće u voćne sokove, napravite vrč pun limunade ili ledenog čaja, a možda će vam prijati i aqua fresca - kombinacija vode, leda i svježe narezanog voća i začina.  

4. Unesite ljeto u kuću

Dom ukrasite školjkama i cvijećem, zdjelama s voćem i velikim zelenim biljkama. Namještaj prekrijte debelim pamučnim pokrivačima. Dojam pojačajte svijećama i lampionima (čini se da bez njih ne ide). Na balkonu ili u vrtu ili bar pored prozora uredite kutak za ugodan boravak, opremite ga udobnim jastucima i svime što vam treba biti pri ruci za maksimalno uživanje. I uživajte...

25. travanj 2024 23:07