Overlay
efektno

‘Kaktus duh‘ ima sve više obožavatelja: nezahtjevna biljka bit će vam savršen ukras u Noći vještica, ali i zanimljiv zeleni ljubimac. Ipak pripazite!

Piše Jelena Vrcelj
Foto Vivero Plants, Studio Botanike
22. listopada 2021. - 10:50

Prigodom odabira kućne biljke, mnogi se vode isključivo estetikom, neki i pukom dostupnošću u trgovinama. No ljubitelji nešto egzotičnijeg raslinja sigurno će se potruditi u svoj interijer uklopiti pomalo drukčije biljke, one koje sobi daju poseban pečat. U potrazi za egzotičnom kućnom biljkom trebalo bi se, ipak, prije kupnje raspitati koliko je sigurna za okolinu i možemo li joj uopće u okvirima četiri kućna zida pružiti što bi joj trebalo da cvate. Primjerice, Euphorbia ingens, o kojoj ovaj put pišemo jer je iznimno popularna u posljednje vrijeme, je – otrovna.

Ovaj sukulent iz porodice Euphorbiaceae izgledom pomalo podsjeća na duha iz crtića pa je dobio naziv "kaktus duh". U divljini cvjeta žutim cvjetovima, što je u uvjetima uzgajanja kod kuće gotovo pa nemoguće. Kao i svaki kaktus, ima bodlje, a otrovni mliječni sok koji ispušta pri kontaktu u divljini mu služi za odbijanje neprijatelja. Upravo je zato jako važno paziti da se ova biljka nalazi izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca, posebno da se izbjegne kontakt s očima ili ustima.

Podrijetlom je iz južne Afrike, treba joj dosta svjetlosti te srednja količina zalijevanja. Kaktus možete zalijevati jednom u dva do tri tjedna, a iz tanjurića uklonite višak vode te pustite zemlju da se osuši do sljedećeg zalijevanja. Tijekom zimskog sna ovu vrstu biljke treba zalijevati samo jednom u dva mjeseca.

Ovaj bi kaktus najbolje bilo čuvati na što višem mjestu u kući te izbjegavati svaki fizički kontakt s granama. Ostavite mu dovoljno prostora za rast jer može doseći visinu od metra, pa čak i dva, ali vrlo rijetko i jako sporo. Pri odabiru posude u koju ćete ga smjestiti, birajte pitar barem dva-tri centimetra širi od debla. Euphorbia ingens može stajati i vani, ali ako je temperatura niža od 4 Celzijeva stupnja, unesite je u kuću. Najbolje će joj biti iza stakla, na svijetlom mjestu u kući. Budući da podnosi dosta jako sunce, ne trebate se brinuti. I ne moramo napominjati, ako je presađujete – nosite debele rukavice.

Ako ste se odlučili nabaviti Euphorbiu ingens, pokušajte na ovoj i ovoj adresi.

Pratite Stil i na Instagramu!

24. travanj 2024 17:17