Overlay
Tko ne riskira...

Kada biti smion, a kada umjeren? Odaberite savršenu boju svojih zidova uz savjete dizajnera interijera

Piše M. M.
Foto Shutterstock
11. svibnja 2021. - 19:38

Ako smo jednu stvar mogli naučiti iz scenografija filmova i serija, to je da su boje ključne da bi prostor izgledao privlačno, toplo i zanimljivo. Čak i ako vam se ponekad učini da na kameri vidite bijeli zid, on je zapravo neke druge boje samo u njenoj najsvjetlijoj nijansi. Velika je zabluda i da će manji prostori izgledati veće ako vaši zidovi ostanu bijeli. Svakako nije najbolja ideja da ih obojite u neku tamnu, modru, crnu ili smeđu boju, ali tople bež nijanse zapravo će vizualno prostoru dati dubinu.

Glavni razlog zašto često odustajemo od odabira onih boja koje nas privlače je zato što smo neodlučni i o bijeloj mislimo kao o privremenom rješenju koje se ponekad zadržava predugo. Nismo sigurni kako će naša omiljena nijansa izgledati uz namještaj, hoće li pasati ostatku naših dekoracija. Pitamo se i trebamo li koristiti samo jednu ili kombinirati više boja. 

Prvo pravilo prije nego što se upustite u odabir boje je promatranje arhitekture sobe. Smaragdno zelena koja vam je ukrala srce u nekom časopisu možda se nalazi u mračnijem dnevnom boravku koji svjetlost dobiva od tek jednog prozora dok vašu sobu okružuju veliki prozori i balkonska vrata i u vašem domu neće izgledati kao na slici. Ono što se svi dizajneri interijera slažu je da će svaka boja izgledati potpuno različito ovisno o tome koliko svjetlosti do nje dopire. Stoga, čak i ako ste ljubitelj minimalnijih intervencija u prostoru razmislite o miješanju boja i nijansiranju zidova ovisno o tome. 

Kada stojite u dućanu s bojama može vam se dogoditi da vas ponese euforija i hrabrost, ali prije odabira dobro razmislite o činjenici da vaš zid ili zidovi prekrivaju više metara kvadratnih dok je primjer nijansi u katalogu velik tek nekoliko centimetara. Zlatno pravilo dizajnera je da svaku onu boju koja vam se svidi, snizite za ton ili dva, ponekad čak i više ako njom namjeravate prekriti veće površine.

Svakako vas ne pokušavamo odgovoriti od smjelih odabira, ali bilo bi dobro da razmišljate i o njihovoj ekonomičnosti. Ako ste oduvijek maštali o jednoj prostoriji koja će biti u boji ciklame, samo dajte, ali nemojte dopustiti da vas ponesu kratkoročni trendovi i slike koje vidite na internetu. Nikome se ne da ponovno bojati zidove svake godine. Budite sigurni da je vaša odluka barem donekle trajna.

S druge strane, ako ste neodlučni i bojite se da će vam boja brzo dosaditi pokušajte zaviriti u svoj ormar, razmisliti kakvo cvijeće najčešće kupujete i ako se neke boje preklapaju vjerojatno je riječ o boji koja vas privlači samo o tome niste morali razmišljati jer od trećeg razreda osnovne škole niste ispunjavali spomenar. Ako je odgovor i dalje bijelo i crno, dizajneri interijera se kunu da su nijanse plave nepogrešiv izbor. Boja smiruje, asocira na more i teško dosadi te je u pravilu oni koji je odaberu opetovano koriste.

Za kraj, ne bojte se miješanja boja. Neke nijanse dolaze do punine svoga sjaja tek kada se kombiniraju s drugima. Zašto ne biste jedan nosivi zid pobojali u crveno, a one u pozadini ostavili u svjetlijim tonovima ružičaste ili bež. Ako jedan zid odlučite istaknuti u prostoru će izgledati kao umjetnička instalacija i neće mu biti potrebne brojne dekoracije, ali isto tako može biti idealno mjesto za vaš osobni galerijski prostor. Uređenje interijera je igra, a svi znamo da tko ne riskira ne profitira. 

15. travanj 2024 12:25