Overlay
ideja za ručak

Jednostavno, jeftino i jako ukusno: Splićanka Tonka prišapnula nam je recept za pet, na ovaj će način čak i oni koji ne vole verduru pojesti porciju vitamina

Piše Stil
Foto @tonkarecirucak 
5. lipnja 2022. - 15:13

Tražite li ideju za neko jelo koje se jednostavno i brzo priprema, a jako je ukusno i sočno, prišapnut ćemo vam recept koji smo pronašli na simpatičnom Instagram profilu Tonka reci ručak iza kojeg stoji splićanka Tonka Petričević. Dodatni mu je plus što sadrži i malo "verdure", a, pored toga, prednost mu je i što se lako može prilagoditi vegetarijanskom načinu prehrane. Jesmo li spomenuli i da sadrži puno, puno zapečenog sira?

Riječ je o focacci od krumpira, koja se u Tonkinoj interpretaciji sastoji od krumpira, blitve, parmezana, šunke i jaja. Evo kako se priprema, a u priloženoj galeriji ćete pronaći i foto-upute.

 

Focaccia od krumpira

Sastojci:

- oko 300 g blitve

- oko 100 g šunke

- 50 g parmezana

- 500 g krumpira (3 veća krumpira)

- oko 150 g brašna

- 1 jaje

- oko 100 g mozzarelle

- oko 100 g goude, tilzita ili sličnog sira

- malo soli

- malo muškatnog oraščića

- malo ulja

 

Priprema:

U blago posoljenoj vodi skuhajte krumpir u kori. Trebat će Vam oko 40 minuta. Ogulite koru i zgnječite krumpir. Kada se malo prohladi dodajte brašno, naribani parmezan i jaje.

Blitvu operite, očistite i skuhajte (oko 10 minuta), pa je dobro ocijedite i po potrebi usitnite. Začinite s malo soli i muškatnog oraščića.

Pripremite dublju tavu s poklopcem, promjera oko 24 cm i premažite je s malo ulja.

Na dno utisnite malo više od polovice tijesta, raširite i malo sa strane. Složite jedan red sira, pa šunku i blitvu, pa pokrijte i drugim redom sira. Na kraju lagano utisnite ostatak tijesta i spojite s donjim dijelom.

Pecite u pokrivenoj tavi na laganoj do srednjoj vatri po 7 minuta s obje strane.

Možete peći i u pećnici, i naravno, kombinirati punjenja po želji.

30. travanj 2024 15:24