Overlay
Suho ili svježe

Jednostavan savjet za bolji okus: ključna stvar pri korištenju začina uopće nije količina, otkrivamo i kako koristiti pojedine vrste

Piše Stil
Foto Shutterstock
10. veljače 2021. - 13:26

Mnogi kuhanje smatraju jednom formom umjetnosti. Od pripreme do dekoracija, svaki korak zahtijeva strpljenje, predanost i pažnju na detalje. Čak i posve jednostavni zadaci kao što je praćenje recepta mogu dovesti do skroz različitih rezultata. Početnici često imaju problema s doziranjem i problem im predstavlja ‘odokativna’ procjena.

Još jedna od čestih grešaka koje rade mladi kuhari je prekomjerna upotreba začina. S obzirom na to da ne uspijevaju postići željeni okus hrane, misle da će to popraviti dodajući sol i papar ili pak neke začine bogatije okusom. Jedan korisnik reddita objavio je jednostavan kuhinjski trik koji zapravo ne pretpostavlja da išta dodate svom jelu, već da nešto oduzmete.

Na sub-Redditu namijenjenom kuhanju njegov savjet dobio je 96 posto odobravajućih glasova od čak 2,3 tisuće korisnika. A što li je on to tako pametno zaključio? Rekao je da je ranije stalno dodavao previše začina svojim jelima i tako kvario svaki obrok, a zatim je shvatio da ih je samo trebao malo dulje pustiti da se kuhaju. Začin koji prvi odabere i u količini u kojoj ga stavi više je nego dovoljan ako se jelo dovoljno dugo krčka.

Važno je razlikovati koji se začini dodaju prije kuhanja ili pečenja, a koji poslije. Kada ih dodati najviše ovisi o obliku začina koji se koristi. Osušeni začini u prahu imat će bolji utjecaj na okus hrane ako se uvedu na samom početku pripreme jela, dok su svježi začini i začinsko bilje ubrano iz vrta najukusniji ako se dodaju na kraju postupka kuhanja.

Količina začina svakako je važna za finalnu pikantnost jela, ali ljudi ponekad zaboravljaju da je njegova iskoristivost podjednako bitna, a na nju utječe vrijeme u kojem se ubacuje. Što se ranije suhi začini dodaju u procesu kuhanja, to će više okusa biti dobiveno iz tih njih, isto tako što se više okusa ekstrahira sušenjem to će na kraju jelu dati jaču notu.

Još jedan dobar savjet za postizanje bogatijeg okusa je da na početku kuhanja zagrijete malo ulja i u njega dodate začin koji želite koristiti. Odmah nakon što popržite luk ili češnjak ubacite crvenu papričicu, kurkumu ili što god odabrali za svoj recept dana. 

S druge strane, osjetljivo svježe začinsko bilje uglavnom je aromatičnije kad se doda na kraju postupka kuhanja. Kao i kod svih drugih sirovih biljnih proizvoda, uvijek je bolje kuhati ih kraće ili jesti sirove pa začini u tome nisu nikakva iznimka. Vrlo vjerojatno će izgubiti svoju boju i okus iako ima i onih tvrdokornijih primjera kao što je ružmarin koji se smije dodavati na početku kuhanja.

Dodavanjem svježeg začinskog bilja poboljšat ćete i vizualni dojam i učiniti da sve skupa izgleda puno profesionalnije! 

25. travanj 2024 10:48