Overlay
Sklad i mirnoća

Japandi - kombinacija japanskog i skandinavskog stila novi je hit u uređenju interijera, evo kako ga uspješno primijeniti u svom domu

Piše Stil
Foto Shutterstock
12. travnja 2021. - 18:41

Japandi je novi hit u uređenju interijera, a kombinacija japanskog i skandinavskog dizajna bez obzira na veliku geografsku razliku dviju zemalja ne treba nas čuditi jer se u obje uvažavaju predmeti koji su izrađeni ručno, napravljeni pažljivo i polako, te naposljetku s mišlju da traju.

Iako se oba stila nekima na prvu mogu učiniti hladno sa svojim čistim linijama i ne dopuštanjem ulaska nikakvih ekscentričnih boja i materijala, oni su prvenstveno orijentirani na sklad i mirnoću. Ono što ih i čini tako kompatibilnima je jednostavnost i funkcionalnost pomiješana s ljubavlju prema prirodnim materijalima i kvaliteti izrade.

Ti dobro poznati atributi sada su se pomiješali pa su brojni dizajneri s drugih krajeva svijeta udružili snage i kreiraju novi japanski minimalizam bilo da se radi o namještaju, dekoracijama ili uređenju cijelih interijera u neutralnim tonovima i prirodnim teksturama.

Kada govorimo o japandiju ne možemo ga ograničiti samo na fizičko i materijalno već su u njega ukomponirani i stilovi života, tj. nordijski hygge - izraz za osjećaj ugode i opuštenosti kod kuće i japanski wabi-sabi - pronalaženje ljepote u nesavršenosti. Te dvije kulture se usklađuju kako bi se stvorila atmosfera lišena stresa. Japandi dizajneri kažu da pokušavaju ljudima omogućiti da stvore čisto, mirno okruženje u kojem se mogu istinski opustiti. 

Japanci imaju najbolje očuvano umijeće zanatlija i poštuju tradiciju, te ih se najlakše može opisati kao perfekcioniste. Namještaj je jedna od rijetkih kategorija proizvoda u našem suvremenom svijetu koja zapravo nije pokrenuta isključivo tehnologijom, već kombiniranjem materijala s osobnom estetikom, pa i svjetonazorom. Možemo primijetiti da i skandinavski i japanski rukotvorci obuhvaćaju ove kvalitete pri promišljanju prostora u kojem borave.

Posljednja u nizu kategorija koja povezuje oba dizajna je topografija. I skandinavska i japanska kultura razvile su se u surovim prirodnim sredinama koje je nemoguće bilo pokoriti sebi i trebalo je s njima naučiti živjeti. To se osjeti na estetici, pa se od malo boja koje se koriste ponajviše ističu sivkasto plava, svijetlo zelena u kombinaciji s drvetom, kamenom koji se namjerno ostavlja donekle neobrađen.

Ako se odlučite urediti stan u ovom stilu ili to učiniti barem s jednom prostorijom, neka to bude ona u koju ulazi najviše sunca, a za večeri pronađite lampe od papira koje daju blagu svjetlost nalik mjesečini.

19. travanj 2024 02:11