Overlay
Barbiecore

Istražili smo gorući trend u uređenju interijera, evo kako ga najbolje možete unijeti u svoj dom: pronašli smo povoljnije, ali genijalne alternative!

Piše Jelena Vrcelj
Foto JOYBIRD + MATTEL, ARADA STOVES
17. listopada 2022. - 13:58

Kad je riječ o uređenju interijera, već godinama prevladava svojevrsni minimalizam. ‘Organic modern‘ koji se bazira na prirodnim materijalima, namještaju zemljanih tonova i drvu, ‘cottagecore‘ koji se inspirira kolibama s romantičnim detaljima, pa čak i ‘coastal‘, moderna verzija kuće kraj mora s velikom količinom svjetlosti, svi oni imaju nešto zajedničko - prozračne, bež nijanse, pažljivi odabir detalja, otvorenost... Za skandinavski stil, pa i japandi vrijedi isto. No ako ste ljubitelj eklektičnog, ne brinite se, ovo je bio samo uvod. Novi trend podjednako je otkačen, šaren i zabavan, a u isto vrijeme probudit će ono dječje u vama. Doslovce. Barbiecore je trenutno gorući trend, a mi smo odlučili istražiti sve o njemu.

A kako (i zašto) je baš Barbie, omiljena lutka iz djetinjstva, zasjela na tron kao inspiracija, i to u uređenju interijera? Mnogi kažu da je došla upravo kao osvježenje nakon ere beža, a poklopilo se i s velikim iščekivanjem filma "Barbie" (2023.) Grete Gerwig. Scene Margot Robbie i Ryana Reynoldsa kao Barbie i Kena obišle su društvene mreže, a odjeveni u vibrantne, roze nijanse, šarene košulje, glomazne bijele čizme... Izgledaju jednostavno zabavno!

Na tragu je ovaj stil još jedne ikone iz filma, Elle Woods iz "Plavuše s Harvarda". Sjetite se kako je ona, u svojim suknjicama i topićima, izgleda u moru tvida. Eto tako otprilike Barbiecore izgleda suprostavljen popularnim stilovima u uređenju interijera danas.

A priča s interijerima je počela kad je Mattel u čast 60. obljetnice izlaska kultne lutke najavio suradnju s američkim brendom namještaja Joybird. Lansirali su komade koji bi se savršeno uklopili u Barbienu kuću iz snova, a sve je, dakako, u stilu 60-ih. Pastelni detalji, vibrantne boje i zanimljivi komadi tipični za 60-e kod mnogih su, barem ako je suditi prema komentarima, probudili nostalgiju i radost. Hrabri kontrasti, elegancija, beskrajne stilske mogućnosti - tako bi se, otprilike, mogao sažeti Barbiecore.

image

JOYBIRD + MATTEL

Komadi koji su pobudili najveći interes javnosti su kauč boje cvijeta orhideje, zanimljiva fotelja sa zlatnim postoljem, reljefna komoda i stolić od mramora. Boje su jake, retro, ali prevučene u moderno ruho, i ne svodi se sve samo na ružičastu. Zagasitoplava, ljubičasta, pa čak i bež podignuta zlatnim detaljima, zaštitni su znak ove kolekcije. No tek su detalji ono što ju upotpunjuje. Lampe kakve doslovce možete zamisliti u Barbienoj kući, mekani tepisi, svjetleće instalacije... Sve prolazi.

Dizajneri su se koristili bojama tri dragulja: ružičasti kvarc, rubin i topaz plavozelena ono su što čini kolekciju prepoznatljivom.

No kako ukomponirati Barbiecore, a da ne kupujete točno ove komade?

image

Anthropologie

1. Odlučite koliko daleko želite ići

Ako ste zagriženi obožavatelj Barbie, još od malih nogu, ovo bi vas moglo inspirirati da se "razbacate". No pametno je ograničiti se na početku, ne želite završiti s previše ružičastih detalja koji će vam zagušiti prostor, ružičastom sofom, komodom... Odaberite svega nekoliko većih komada, a onda se bacite na detalje.

image

Posuda za šećer, 19,90 kn Sinsay Home

2. Odaberite sobe

Možda blagovaonica i nije mjesto gdje se možete sasvim ležerno prepustiti eksperimentima. Odvažne boje prepustite dnevnoj sobi, spavaćoj ili onima koje su, općenito, rezervirane za vas i obitelj.

Dizajneri interijera predlažu da učinite i manje sobe, poput smočnice ili praone, zabavnima uz poneki Barbie detalj.

image

Kare design 7.219 kn

3. Pronađite balans

Barbiecore je sklizak teren budući da lako može otići u kič. Zato se potrudite izabrati detalje koji će se slagati s već klasičnim komadima koji se nalaze u vašem prostoru. Uostalom, kad su veći komadi namještaja u pitanju, svatko će vam savjetovati da birate svevremenske koji nikad ne izlaze iz mode. Dodaci su ti koji vam daju kreativnu slobodu.

image

Ikea, 119 kn

4. Što odabrati?

Kad kažemo detalje, doista na to i mislimo. Osvježite kupaonicu ručnicima u Barbie bojama, ogledalom u obliku srca ili novim zabavnim dozatorom za sapun. Uložite u posuđe, roze čaše za vino ili dizajnerske tanjure. Kupite zdjelu koju ćete staviti u hodnik i koja će biti "statement" komad, a za dnevnu sobu birajte stolne lampe, plakate ili ukrasne plahte i dekice. Vaze i jastučnice su također uvijek dobra opcija.

image

Anthropologie

5. Na što posebno pripaziti

Ako vam se toliko svidio Barbicore, možda ćete poželjeti oblijepiti kuću roza zidnim tapetama ili obojiti jedan zid u dnevnoj sobi ružičasto. Obje opcije, koliko god vam dobro mogu izgledati u ovom trenutku, i nisu najsretnije rješenje. Zapamtite da su ipak trajne i da vam se već sljedeće godine ne moraju sviđati. Nepotreban ‘tramak‘, pogotovo kad možete prostor savršeno podignuti detaljima.

Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!

 

30. travanj 2024 11:01