Overlay
savršen zimski kolač

Isprobali smo recept popularne domaće blogerice i potpuno smo oduševljeni! Ova slastica trpi zdravije alternative, a neodoljivo je sočna i ukusna

Piše Tea Sumić Miletić
18. veljače 2021. - 12:12

Što je kolač bez kreme? Tako vam nekako glasi moj moto pri biranju recepata za isprobavanje. Rijetko me kad oduševi slastica bez kremastog nadjeva, premaza ili barem čokoladne glazure. Takve ostavljam za prilike kad treba napraviti kolač "to go". Međutim, jučer sam isprobala jedan novi recept, možda zato što sam imala sve sastojke, no vjerojatnije zato što je u napomeni pisalo da baš lijepo paše uz gin tonic. Ne bih vam znala reći kako ide uz gin i tonic, jer tonic još nisam stigla kupiti, a kolača je ostalo još sasvim malo.

Recept sam našla na Instagramu Ljupke Tanevske, riječ je o britanskom klasiku Lemon&Poppy Seed Cake. Fotografija, priznajem, ne djeluje osobito primamljivo (sorry Ljupka, sorry kolačiću), ali eto, Ljupka piše da baš lijepo paše uz gin i tonic te da je nevjerojatno sočan. A to, vjerujte mi, stvarno je - kad sam zagrizla prvi griz imala sam moment kao u reklamama, znate ono prenemaganje u stilu: "O, bože, ne mogu vjerovati koliko je ovo sočno!".

Napomenit ću vam i da recept trpi modifikacije i zamjene sastojaka zdravijim alternativama: ja sam umjesto pšeničnog koristila pirovo brašno (i to integralno), a umjesto šećera brezin šećer (osim u glazuri, jer ksilitol ima neku svoju aromu koja mi se ne sviđa). Osim toga, stavila sam barem trostruko veću količinu maka od navedene te sam u tijesto dodala i koricu limuna, baš sam dobila pošiljku domaćih, neprskanih. 

Od navedene količine maslaca oduzela sam desetak dekagrama i zamijenila ih istom količinom masti, ne znam je li to kako utjecalo na strukturu, ali inače je uvijek dobra ideja, što god neki mislili o tome... Također sam dodala malo sode bikarbone, jer sam metodom pokušaja i pogreške došla do spoznaje da se ovakva tijesta bolje dižu kad se pored praška za pecivo doda i malo dobre stare sode. Meni se tijesto, dok sam ga miksala, učinilo malo previše gusto za izlijevanje u kalup, a i mikser mi je počeo gunđati, pa sam ulila oko dec mlijeka (kokosovog). A kad je bal, nek je maskembal, pa sam ubacila i šaku nasjeckanih oraha.

I savjet za kraj: Ljupka navodi da je svoj kolač pekla 40 minuta, no moj je pri 180 stupnjeva već nakon 30 i neke minute počeo mirisati na zagoreno - sreća što sam nepovjerljiva pa sam ga stalno provjeravala pa sam ga izvadila baš u zadnji čas. Hm, sad kad sam sve iskomplicirala, možda je najbolje da vam napišem moju verziju, a za originalnu bacite oko na Ljupkin Instagram.

Nevjerojatno sočan kolač od limuna i maka

Sastojci:

165 grama brašna (može i pirovo)

90 grama šećera (ili 100 grama brezinog šećera)

1 burbon vanilin šećer

1 žlica praška za pecivo

pola žlice sode bikarbone

3-4 žlice maka

165 grama maslaca sobne temperature

10 grama masti

3 jaja

šaka oraha, nascjeckanih

50-100 mililitara mlijeka po izboru (količina zavisi od gustoće tijesta)

sok i korica jednog limuna

prstohvat soli

Sastojci za glazuru:

100 grama šećera u prahu

sok jednog limuna

Priprema:

Sve sastojke za kolač dobro izmiješajte pa ubacite u kalup za pečenje premazan maslacem i posut brašnom. Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva. Vrući kolač prelijte glazurom koju ćete dobiti miješanjem nevedenih sastojaka.

19. travanj 2024 15:23