Overlay
drugačiji tiramisu

Iskoristite zadnje jagode za neodoljivi, kremasti desert: neće vam trebati ni pećnica ni jaja, a kava u ovoj verziji služi samo za ispijanje

22. lipnja 2020. - 16:09

Sezona jagoda lagano je na izmaku, a postoji li prikladniji način da je ispratimo nego li nekim ukusnim i jednostavnim desertom. Uistinu se nadamo da se kolača, torti i domaćih sladoleda s jagodama niste potpuno zasitili posljednjih tjedana jer će vam trebati mjesta za još jedan neodoljivi recept koji smo pronašli. Riječ je o tiramisu verziji s jagodama za koju čisto sumnjamo da ćete joj uspjeti odoljeti.

Obožavateljima tiramisu kolača sigurno neće teško pasti blaga doza eksperimentiranja s novim namirnicama, a recept koji smo pronašli idealan je jer nećete morati paliti pećenicu niti koristiti jaja, a ako vam smeta što u njemu nema kave, jednostavno je skuhajte i poslužite čim se kolač ohladi. Ima li boljeg načina za uživanje u sunčanom prazničkom popodnevu!?

Osnovna razlika ovog recepta i klasičnog tiramisu kolača je što piškote ne umačemo u kavu već u sirup od jagoda. 

Tiramisu s jagodama

500 grama jagoda

sok od jedne naranče

2 žlice šećera

 400 grama piškota

 250 grama mascarponea

100 grama šećera u prahu

200 grama grčkog jogurta

Prvi korak je priprema voćnog sirupa u koji ćemo umočiti piškote. Otprilike 350 grama jagoda operite i očistite te narežite na manje komade. U posudi za kuhanje, jagode prelijte narančinim sokom, dodajte dvije žlice šećera i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Jagode povremeno miješajte, a nakon nekoliko minuta maknite ih s vatri i zgnječite.

Smjesu s jagodama ostavite da se ohladi te ju procijedite. Dobiveni sirup potom ostavite neko vrijeme u hladnjaku.

Dok se sirup hladi, vrijeme je za pripremu ukusne kreme. U posudi izmiksajte mascarpone, šećer u prahu i grčki jogurt, a preostale jagode operite i narežite na ploškice.

Sada kreće zabavni dio, no prvo pripremite posudu u koju ćete slagati svoj kolač.

Piškote (sa strane na kojoj se ne nalazi šećer) umočite u sirup od jagoda te ih slažite jednu do druge u posudu, uvijek s umočenom stranom prema gore kako vam se kolač ne bi raspao tijekom rezanja.

Postupak ponavljajte dok ne prekrijete dno cijele posude piškotama, a zatim na njih nanesite polovicu kremaste smjese mascarponea i grčkog jogurta. Tanke ploškice jagoda posložite na kremu te cijeli postupak ponovite još jednom s preostalim piškotama, sirupom, kremom i jagodama.

Kolač možete ukrasiti po želji, jagodama, šećerom u prahu ili čak kakaom. Uživajte!

19. travanj 2024 00:10