Overlay
morska terapija

Ideja za izlet: posjetite gotovo nepoznat dalmatinski otočić! Smješten je u blizini hit destinacije, ali nudi mir, tišinu i jednu posebnu vrstu gušta

Piše Stil
Foto Depositphotos
1. srpnja 2022. - 16:31

Tri, dva, jedan... vikend! Koji su vam planovi? Kladimo se da, s obzirom na nemoguće temperature uključuju rashlađivanje u moru, bazenu ili barem lavoru, no ako si uistinu želite ugoditi - i ako ste u prilici, naravno - iskoristit ćete vikend pred nama za jedan lijepi morski izlet. Ako ste u mogućnosti, predložit ćemo vam posjet jednom od manje poznatih otoka zadarskog arhipelaga, otočiću Maun, smještenom zapadno od Paga kojega ga dijeli pet kilometara širok Maunski kanal.

Premda taj tek devet kilometara dug komadić kopna ima povijesnu važnost jer se spominje u prijepisu darovnice Petra Krešimira IV. zadarskomu samostanu sv. Krševana kao "naš otok u našem dalmatinskom moru", što je se uzimalo za jedan od ključnih dokaza o prestanku bizantskoga vrhovništva nad dalmatinskom obalom, na njemu se nisu zadržala trajnina naselja - današnje su kuće na Maunu tek povremeno nastanjene.

Otok je danas osobito zanimljiv nautičarima, izletnicima i ljubiteljima ronjenja, koje oduševljava podatak da je gotovo cijelom dužinom otoka pad prema dubini izuzetno blag - čak 200 metara od obale dubina ne prelazi 20 metara - no i ronioci koji vole istraživati dubine na Maunu mogu doći na svoje na sjevernoj strani otoka.

26. travanj 2024 12:59