Overlay
Počeo je advent

Idealni za blagdansko razdoblje: stari dalmatinski recept za paprenjake od kojih će zamirisati cijela kuća

Piše Stil
Foto Shutterstock
30. studenog 2020. - 08:27

Počeo je advent, a ne postoji ništa što nam pruža božićni ugođaj više od mirisa kolača koji se peku. Zavirili smo u tradicionalnu dalmatinsku kuharicu Flore Turner Vučetić koju je objavila prije pet godina kada smo i mi o njoj pisali. Riječ je o kombinaciji ljubavne priče s početka 20. stoljeća između njene bake i djeda koji je studirao u Beču nastaloj prema stotinama njihovih pisama i receptima jela koja su putovala u košari skupa s pismom. Knjiga je izdana i u Velikoj Britaniji gdje su se svi također zaljubili u našu kuhinju. Danas izdvajamo recept za ukusne paprenjake kako su se oduvijek radili u Dalmaciji, a njihov miris osvojit će sve ukućane. Možda vam na brata pokuca i koji susjed.

Sastojci:

500 g meda

1 kg brašna

125 ml maslinovog ulja

125 ml dalmatinskog prošeka

1 žličica sode bikarbone

1 limun

po 1 žičica od svake mljevene mirodije (cimeta, muškatnog oraščića i klinčića) prstohvat šafrana

1 samljeveno zrno papra

Za ukrašavanje:

1 bjelanjak

250 g šećera u prahu

malo soka od limuna

Priprema:

U noninoj kuharici piše da se šafran mora staviti između dva lista papira i onda preko njih preći peglom, a tek nakon toga namočiti ga u malo prošeka. Piše također da se med mora večer prije ugrijati do vrenja i ostaviti preko noći da se ohladi. Nisam slijedila te upute i mislim da je rezultat isti.

Stavite šafran i ostale mirodije u mlaki prošek, pa ostavite da stoji pola sata, a zatim dodajte struganu koricu limuna i med. Dobro izmiješajte i postepeno, uz miješanje, dodajte ulje. U drugu posudu prosijte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i dodajte u to smjesu od meda, ulja i ostalih sastojaka. Dobivenu masu dobro mijesite, a kada dobijete glatko tijesto, formirajte ga u kuglu, premažite uljem i ostavite počivati oko 1 sat. Nakon toga, na lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte tijesto na oko pola centimetra debljine. Oštim nožem ili kalupima za kekse izrežite oblike po želji. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite medenjake na namazanom limu (ili prekrivenom papirom za pečenje) oko 15 minuta, ovisno o veličini i debljini paprenjaka. Ostavite da se ohlade na rešetki za kolače i tek ih onda ukrasite. Kad se ohlade paprenjaci se stvrdnu, ali s vremenom omekšaju, pa su najbolji nakon tjedan i više dana, jer se mogu dugo čuvati u limenim kutijama.

Ukrašavanje: bjeljanjak tucite viljuškom i postepeno, stalno miješajući, dodavajte šećer u prahu i malo limuna, dok ne dobijete gustu smjesu. Stavite je u vrećicu za ukrašavanje s vrlo malom rupicom, pe ukrasite paprenjake točkicama i raznim šarama. Ostavite da se osuše prije no što ih spremite. Tradicionlno su se ukrašavali koristeći zašiljeni štapić od grančice vinove loze, umočen u bijelu smjesu.

15. travanj 2024 20:08