Overlay
Povoljne preinake

Deset trikova kako preurediti kuhinju za manje od 500 kuna: dostupna su razna rješenja, a izvedba je vrlo jednostavna

Piše Stil
Foto Shutterstock
5. veljače 2021. - 17:14

Kuhinja je prostor u kojem, htjeli ne htjeli, boravimo dobar dio dana. Samo kuhanje traje, a onda su tu i svi drugi obroci, zatim njeno čišćenje i pospremanje, jutarnje pijenje kave. Mnogima je tijekom pandemije ona postala i jedino mjesto u kući gdje u miru mogu spojiti laptop i raditi, a u manjku slobodnog prostora za sebe svaki dio stana postao je dragocjen.

Adaptacija kuhinjskog prostora možda je i najskuplja od cijelog doma i zato je ona za razliku od dnevne ili spavaće sobe najmanje u skladu s našim trenutnim željama i trendovima, a često je i naslijeđena od prošlih vlasnika ili sadašnjih ako iznajmljujemo stan. Trenutno imamo manje novaca nego ikad, a ono što nam je ostalo čuvamo jer su vremena neizvjesna. S druge strane, promjene su nam sada važnije nego prije.

Kako ne bismo morali ulaziti u veliki trošak, a ipak uljepšali svoj prostor našli smo 10 trikova koji će kuhinji dati posve novi izgled uz vrlo mali trošak i bez potrebe za velikim znanjem o kućanskim radovima.

1. Instalirajte drvene police

Već smo pisali kako su drvene police zavladale uređenjem interijera. Izbacile su iz stanova velike regale i komode, ali i viseće kuhinjske ormariće. Jako su zgodne jer omogućavaju lak pristup potrebnim stvarima. Uz to, ako vam se ne sviđa dizajn vaše kuhinje ne morate je mijenjati cijelu već samo ukloniti gornji dio i zamijeniti ga jeftinom alternativom. 

2. Dodajte slike i ukrase

U jednom trenutku svi mi koji bismo se opisali kao sakupljači dekoracija i svaštarija napunimo stan i više ne znamo gdje bi smjestili nove stvari koje nam zapnu za oko. Često previdimo kuhinju koja je bez razloga zanemarena kada je riječ o stilskom uređenju i gledamo je tek kao funkcionalni prostor. Stavite vazu s cvijećem na policu ili uokvireni poster na zid. Može sadržavati i neku od vaših fotografija egzotične hrane s nekog od putovanja što će potaknuti i kulinarsku kreativnost.

3. Neka noževi i pribor budu vidljivi

Ispod ormarića i polica možete staviti kukice ili ih jednostavno zabiti u zid. Na zid isto tako možete zalijepiti veliki magnet i onda na njega prisloniti noževe. Na kukice objesite cjediljke za tjesteninu, gnječilice za krumpire i sve to će dati šarma vašem kuhinjskom prostoru, a uz to je i praktično.

4. Popravite stari namjštaj

Često se savjeti za renovaciju i poboljšanje prostora daju samo onima koji imaju starije stanove, međutim ako ste puno vremena proveli kući vaš moderni minimalistički prostor isto tako vam je mogao početi ići na živce. Da biste ga malo protresli najbolje je u njega ubaciti nešto novo, što je zapravo - staro! Uzmite komodu iz kuće sa sela ili je potražite na njuškalu i onda je prilagodite svojim željama. Možete joj zamijeniti stare vijke što je uistinu čas posla, maknuti oštećeno staklo ili je obojiti u neku novu kul nijansu.

5. Obojeni zidovi umjesto pločica

Moramo priznati da ništa ne 'bode oči' kao kičaste i ružne pločice, sve drugo da se nekako zamaskirati, ali one... Postoji veliki broj novih boja kojima ih možete prekriti, ali još važnije je da ih se možete u potpunosti i riješiti. Uklonite pločice bez straha od nove investicije. Umjesto njih sada možete naći veliki izbor boja koje se mogu prati i namijenjene su upravo kuhinji i kupaonici. Ne samo da su jeftinije od pločica već su mogućnosti nijansi za razliku od pločica neograničene.

6. Maknite žbuku i dođite do cigle

Cigleni zidovi već su godinama hit u dizajnu interijera, čak bismo mogli reći na svom zalasku, ali za kuhinje i dalje funkcioniraju iznimno dobro. Već smo zaključili da je kuhinjski prostor pomalo dosadan pa mu možda samo nova boja neće dati dovoljno živosti već je potrebna i nova tekstura, a nepravilne cigle u tome će se svakako iskazati.

7. Prikrijte ono što vam se ne sviđa

Elementi kao što je frižider ili perilica posuđa mogu biti izuzetno ružni i koliko god se trudili naviknuti na njihovu divovsku bjelinu ne polazi vam to za rukom. S perilice možete maknuti vanjski sloj plastike nakon čega će izgledati pomalo bizarno, ali u nekim mladenačkim kuhinjama može funkcionirati. Ako pak niste od industrijskog dizajna prekrijte je drvenom ili plastičnom pločom u zanimljivoj boji ili izgradite mali ormarić oko nje koji se posebno otvara.

8. Kupite novu slavinu

U modernim kuhinjama nova retro slavina izgledat će zanimljivo i učiniti da cijeli kutak u kojem se nalazi dobije dojam kao da je u njega uloženu puno truda. S druge strane, starim kuhinjama će nova crna, srebrna ili bijela slavina dati noviji i čišći izgled, a riječ je o vrlo maloj investiciji.

9. Kul luster će uljepšati svaku prostoriju

U kuhinji nam je potrebno puno svjetla, ali to ne znači da rasvjetno tijelo treba izgledati bezlično. Nađite zanimljivi luster ili čak dodajte neku malu lampu u blizinu radnog prostora.

10. Unesite biljke i u kuhinju

Začinsko bilje natjerat će vas da kuhate zdravije i kreativnije, a posloženo u zanimljive 'pitare' izgledat će i vrlo simpatično. Isto tako možete staviti i neku veću ukrasnu biljku na pod ili penjačice rasporediti po zidu. Zašto i kuhinja ne bi bila vaša mala džungla?

24. travanj 2024 05:58