Overlay
kućica za pet

Cijela je kuća stala u 40 kvadrata! Kreativna Nina i njen partner iskoristili su svaki centimetar napuštene stolarske radionice i stvorili malo čudo

Piše Stil
Foto /Shutterstock
24. listopada 2022. - 13:37

Nisu samo Splićani u grozničavoj potrazi za dostupnim stambenim kvadratima, slične muke muče i stanovnike Londona, odakle nam dolazi priča o tome kako se i naoko neuseljivi, skučeni prostori mogu, uz malo umješnosti, pretvoriti u udobne domove. Takvim se mogu pohvaliti Nina Tolstrup i Jack Mama, vlasnici dizajnerske tvrtke Studiomama.

Kreativni dvojac pretvorio je u predivno dizajniran dom nekadašnju stolarsku radionicu. Prvotna im je namjera bila preurediti napušteni radni prostor u radionicu za svoju tvrtku, no na kraju je to postalo mjesto za okupljanje obitelji i prijatelja te za povremeno iznajmljivanje.

Kućica koja se proteže na dvije etaže i zauzima 40 četvornih metara dobila je i prikladan nadimak - Small Townhouse, a kako je uređena možete poglededati na Instagramu Studiomame. Sudeći prema viđenome, Nina i Jack su dobro iskoristili svaki centimetar prostora i svo svoje dizajnersko umijeće pa je njihova "mala gradska kuća" svijetao i prozračan prostor s puno detalja u skandinavskom stilu, obiljem recikliranih komada namještaja i modernih umjetničkih djela u jarkim bojama. 

Kako je u izvornom objektu bilo mjesta samo za jednu spavaću sobu, a u prizemlje je dolazilo jako malo prirodnog svjetla, Nina i Jack su podigli visinu krova za 50 centimetara, kako bi nova shema mogla uključivati ​​viseći polukat. Na stropu je ploča od mat stakla, koja dopušta da se više sunčeve svjetlosti filtrira na nižu etažu.

Uređenje je minimalističko, a svijetle drvene obloge daju topao dojam te ujedno imaju funkciju prikrivanja oku neugodnih detalja poput perilice rublja i hladnjaka. Osobito oduševljavaju domišljata rješenja poput kuhinjskog stola načinjenog od stare školske klupe na koju je dodana mramorna ploča, klupice postavljene ispod stepenica koja služi za vješanje kaputa, rukohvata proširenog pomoću drvene daske u korisnu površinu za odlaganje...

 

 

27. travanj 2024 17:59