Overlay
što slušati?

Zaljubite se u novu glazbu: odlične glazbene preporuke dobili smo od poznatog splitskog glazbenika čije hitove uvijek rado pjevušimo

Piše Stil
Foto Shutterstock
13. travnja 2021. - 13:29

Ne znamo ilate li i vi taj dojam, ali mi vjerujemo da je proljeće pravo vrijeme za zaljubiti se. U nekog sasvim posebnog, u neko novo iskustvo ili u - novu glazbu. Zato smo se malo raspitali što bi se dobroga moglo slušati, a odlične preporuke dobili smo od Borisa Hrepića Hrepe.

- Odabrati i preporučiti tri albuma nije nimalo lak zadatak jer sam dugogodišnji strastveni zaljubljenik u glazbu i volim toliko širok spektar muzike, no kako sam zadnjih desetak godina duboko u bluesu odabrao sam tri albuma iz te kategorije. Razlog više je što svo troje glazbenika osobno poznajem i jako cijenim, a zajedno smo u nekoliko prigoda i zasvirali - objasnio nam je splitski glazbenik kojeg smo zavoljeli još u ranim danima Daleke obale te kasnije u Sunnysidersima.

1. Manu Lanvin – Booze, Blues and Rock'n'roll

Glazbu zadnjih desetak godina najaktivnije slušam u autu, još imam staromodni CD player, upalim auto, stavim album i krenem. Gužve u prometu tako lakše podnosim, a ponekad i kad stignem na cilj ostanem poslušati ako ne cijeli album onda barem pjesmu do kraja. Ovaj izvrstan album francuske blues rock zvijezde Manu Lanvina (čija diskografija uključuje albume Venir au monde, Les temps mauvais, Faible humain, Mauvais casting, Son(s) of the Blues, Blues, Booze & Rock'n'Roll i Grand casino) se već par godina nemilice vrti u našem autu, i naši klinci znaju svaki ton. Album je iz 2016. i bio je tada u Francuskoj album godine. Manu je veliki ljubitelj Splita i u njemu je u mladosti početkom 2000-ih boravio u nekoliko navrata kao tadašnji član jedne modne agencije.

2. Norman Beaker- Running Down The Clock

Osamnaest pjesama ovog odličnog albuma britanskog Blues Hall Of Fame gitariste i pjevača Norman Beakera snimljeno je u samo tri dana u siječnju 2020.u Zagrebu. Uz basistu John Pricea i našeg istarskog bubnjara i producenta Lea Anđelkovića Norman je pokazao najbolje od klasičnog britanskog bluesa čiji je istureni predstavnik (svirao s Jack Bruceom, Van Morrisonom, B.B.Kingom, Buddy Guyem). Izuzetna mi je čast što sam na albumu odsvirao usnu harmoniku na jednoj pjesmi, a Rola Sunnysiders je pjevala neke bek vokale i odsvirala def. Norman Beaker Trio bio je i gost na jednoj pjesmi na albumu Sunnysidersa, The Bridges.

3. Harrison Kennedy – This Is From Here

Jedan od najboljih albuma klasičnog afroameričkog bluesa koji sam čuo u zadnjih dvadesetak godina. Harrison Kennedy (Hypnotic, Live in the Eye, Sweet Taste, Voice + Story, High Country Blues, One Dog Barkin', Shame the Devil, Soulscape, This Is From Here, CrossBorder Blues) je izvaredni pjevač snažnog glasa i multiinstrumentalist koji je sedamdesetih je godina bio član proslavljenog američkog soul banda Chairmen Of The Board, ali kasnije se posvetio izričito bluesu. Album iz 2014. godine je dobitnik kanadske nagrade Juno za album godine. Ovaj mi je album rame uz rame sa albumima starih majstora bluesa kojih imam podosta u autu.

19. travanj 2024 12:00