Overlay
Fenomen na nebu

Večeras nam se pruža najbolji pogled na zvijezde padalice: Suze sv. Lovre se ne propuštaju, pripremite dekicu i uživajte

Piše Stil
Foto Shutterstock
11. kolovoza 2020. - 18:27

Obožavatelji zvijezda, astronomi u duši i laici koji padaju na nebo što sjajnije, a večeri što toplije potvrdit će bez razmišljanja da im kolovoz obilježavaju već tradicionalno Suze svetog Lovre. Pravi obožavatelji potvrdit će i kako su im baš ti prizori među najdražima u životu.

Jer tko nije barem jednom u životu proveo toplu ljetnu noć čekajući da fenomen meteorskog roja Perzeida prošara nebo?

"Zvijezde padalice", kako ih nazivamo, ovog će nam ljeta biti najvidljivije u noći s 12. na 13. kolovoza, kada bi se moglo pojaviti i do 80 meteora na sat. Radi se o djelićima kometa Swift-Tuttle koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza, a na samom svom kraju su i najvidljiviji.

I to, za one strpljive, pred zoru. Ako sutra radite popodnevnu smjenu, pripremite dekicu i provedite noć na plaži, u planini ili negdje što dalje od grada. I uživajte u ovom prirodnom vatrometu.

I naši su fotoreporteri iskoristili priliku da zabilježe spektakularne prizore kiše meteora. Pogledajte fotografije zabilježene noćas nedaleko Paškog Mosta te poviše jezera Soderica.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Ivan Brkić/Glas Podravine/Cropix
25. travanj 2024 09:56