Overlay
najave su zanimljive

Stiže nam serija o Audrey Hepburn: uspješna scenaristica prihvatila se adaptacije knjige koja otkriva javnosti nepoznatu stranu obožavane glumice

Piše Tea Sumić Miletić
Foto AFP
15. travnja 2021. - 12:33

Ponuda TV serija postat će znatno zanimljivija štovateljima Audrey Hepburn i znatiželjnicima željnim novih detalja iz biografije Oscarom nagrađene glumice koji smo zavoljeli u filmovima "Sabrina", "Prazinik u Rimu", "Doručak kod Tiffany's" i "Gigi". Američka spisateljica i producentica Jacqueline Hoyt (""CSI", "Dobra žena") prihvatila se, javlja Variety, rada na dramskoj seriji "Audrey" koju produciraju talijanski Wildside i tvrtka Fremantle koja stoji iza hitova "Mladog pape" i "Moj briljantni prijatelj" .

Serija o životu holivudske dive temelji se na knjizi koju su napisali njezin sin Luca Dotti i talijanski novinar i književnik Luigi Spinola. Dottijev otac bio je talijanski psihijatar Andrea Dotti, s kojim se Hepburn vjenčala 1970. godine, a od kojeg se razvela 10 godina kasnije. Dotti i Spinola koautori su bestselera "Audrey kod kuće", dijelom biografije, dijelom kuharice koja sadrži anegdote iz života Hepburnove, izvatke iz njene korespondencije, njezine recepte i neobjavljene obiteljske fotografije, prikazujući stranu slavne glumice koja je javnosti bila manje poznata.

image
Sabrina (1954)
AFP

Serija će nam, prema najavi iz Wildsidea, posebno kada je riječ o Hepburnovim "formativnim godinama", otkriti još više. Detalji se ne otkrivaju, no za pretpostaviti je kako ćemo doznati više o glumici kakva je bila kao mlada djevojka. Hepburn je rođena 4. svibnja 1929. kao Audrey Kathleen Ruston u aristokratskoj obitelji. Djed joj je bio guverner nizozemske kolonije Nizozemske Gvajane, a majka nizozemska barunica dok je otac bio počasni britanski konzul. Obitelj je selila između Bruxellesa, Arnhema, Haaga i Londona, a Audrey je zahvaljujući tome govorila čak šest jezika. Njen se otac 1930-ih priklonio nacistima i napustio obitelj, što je Hepburn kasnije nazvala najtraumatičnijim događajem u svom životu. 

Mlada je Audrey, u obitelji poznata kao Adriaantje, nakon rata boravila u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirala balet, i Velikoj Britaniji gdje je nastupala kao pjevačica u horu u glazbenim kazališnim predstavama West Enda te kao glumica u predstavama Cambridge Theatrea.

image
Sabrina (1954)
AFP

Pojavila se u BBC-jevoj emisiji Silent Village i dobila nekoliko manjih filmskih uloga, da bi bila zapažena već u svojoj prvoj glavnoj sporednoj ulozi u filmu Tajni ljudi (1952) Thorolda Dickinsona, kao čudesna balerina, nakonm čega joj je ponuđena mala uloga u filmu koji se snimao i na engleskom i na francuskom jeziku, Monte Carlo Baby (1952), koji je sniman u Monte Carlu. Igrom slučaja, u istom je hotelu boravila slavna francuska književnica Colette, kojoj se Audrey toliko svidjela da joj je odlučila dati glavnu ulogu u brodvejskoj predstavi Gigi. Angažman na Broadwayu otvorio joj je vrata prema Hollywoodu i svjetskoj slavi.

Za ulogu u romantičnoj komediji Praznik u Rimu iz 1953. zajedno s Gregoryem Peckom, zaslužila je Oscara, Zlatni globus i BAFTA-inu nagradu, kao prva glumica koja je uspjela osvojiti sva tri priznanja za istu ulogu, a iste je godine dobila nagradu Tony za najbolju glavnu glumicu u predstavi za svoj nastup u Ondineu. Nakon niza uloga u kultnim filmovima poput Doručka kod Tiffanyja i trilera Čekaj dok ne padne mrak iz 1967., za ulogu u kojem je bila nominurana za Oscara, Zlatni globus i nagradu BAFTA-e, tek se rijetko pojavljivala u filmovima, a jedna od tih prigoda bio je Robin i Marian (1976.) sa Seanom Conneryjem. Posljednje snimljene izvedbe odigrala je u dokumentarnoj televizijskoj seriji Gardens of the World 1990. s Audrey Hepburn.

image
Roman Holiday (1953)
AFP

Umrla je 1993. godine nakon borbe s rakom, a osim po brojnim  ulogama i nagradama ostat će upamćena zbog svog sofisticiranog stila i umješnosti kojom je u svakoj ulozi spajala ženstveno i ranjivo, glamurozno i svakodnevno te po svom gotovo kraljevskom šarmu kojim je zračila u svim javnim prigodama. A kakva je bila u privatnim? Konačno bismo mogli doznati.

25. travanj 2024 17:24