Overlay
Fikcija ili realnost

Jeste li znali da su ove serije temeljene na stvarnim događajima? Sve su jako napete, kad ih počnete gledati nećete stati sve do zadnje epizode

Piše Marija Mlačić
25. veljače 2021. - 10:27

Serije su potpuno preuzele naše ekrane i ukrale prvenstvo filmovima. To je svakako žalosno jer je jako mal broj onih koje uspijevaju nadmašiti ili barem doseći filmsku kvalitetu. Ipak među njima se ponekad dogodi da nas neka serija u potpunosti očara i uspije u onome što je do tada uspijevalo samo kino. Kako su ljudi više kući, gledaju i sve više serija pa producenti inspiraciju za novi materijal pronalaze svugdje, a život kako kaže uzrečica piše romane i neiscrpan je izvor ideja.

Isto tako mogli bismo se zapitati je li išta zapravo fikcija. Možemo to i potkrijepiti pouzdanim primjerom iz serije Obitelj Soprano. Istina Tony je izmišljen lik, ali odnosi koje ima s članovima obitelji i njegova majka vjerna su preslika autorovog položaja u istim tim okolnostima. I dok smo gledajući Damin Gambit jedva odolijevali da ne odemo na Wikipediju i vidimo što se u stvarnosti dogodilo stalno zaboravljajući da je Beth plod mašte, za neke druge serije trebalo nam je dosta da povjerujemo da su inspirirane stvarnim događajima.

Nema potrebe napominjati da su biografske serije nastale barem djelomično prema stvarnim ličnostima, pa da tako ocrtavaju i neke stvarne događaje. Jesu li oni prenapuhani, izmijenjeni i prilagođeni suvremenosti, pa naravno da da, ali svejedno slijepo vjerujemo svemu što vidimo kao da imamo prozor u prošlost, a ne filmski set.

Izdvojili smo nekoliko serija za koje nas je šokiralo to što su temeljene na istinitim pričama, a isto tako bismo i voljeli da nisu jer se u njima rijetko kada dogodi nešto dobro ili lijepo.

BOARDWALK EMPIRE

Serija je nastala prema istoimenoj knjizi koja se bavi životom kralja mafije Enochom L. Johnsonom kojeg igra uvijek fantastični Steve Buscemi, a odvija se u 1920-im godinama prošlog stoljeća u Atlantic Cityju. Kao i sve druge serije, filmovi ili knjige koje prate dnevne rutine mafijaša, Boardwalk Empire ispunjen je nasiljem, brutalnošću i nepravdom te uistinu vjerno prikazuje vrijeme američke prohibicije. Jedan od autora i producenata je i Martin Scorsese, a kako bi sve izgledalo što vjerodostojnije za samo prvu epizodu potrošeno je 18 milijuna dolara. Za sve ljubitelje toga perioda kojima je dosadio idilični svijet Velikoga Gatsbyja serija bi se trebala naći odmah na listi.

MRS. AMERICA

Za razliku od većine drugih serija s našeg popisa Mrs. America na prvi pogled nema ni depresije, ni mraka, ni nasilja, ni smrti pa se čovjek može zapitati čime je zaslužila da se nađe na ovom popisu. Radnja prati dvije jake i inteligentne žene, svima dobro poznatu feministicu Gloriju Steinem i nešto manje poznatu, Phyllis Schlafly, svaku u borbi za vlastite i u potpunosti suprotstavljene ciljeve. Schlafly, koja je važniji lik u centru zbivanja kreće u rat protiv feministkinja koje žele, kako ona to misli ili barem tvrdi, uništiti obiteljske vrijednosti. Predobro poznati narativ tako nam ostavlja gorak okus u ustima s obzirom na to da i danas ima onih žena koje tvrde da se u ženskoj borbi ide predaleko, samo da bi onda njihove kćeri u idućoj generaciji mogle uživati ono što je netko drugi za njih izborio i onda i same jednako zaključiti da bi to trebalo biti otprilike to, da je dosta i previše, da je vrijeme da se stane. Da bi onda opet njihove kćeri... Šarene haljine, dobre frizure, kul interijeri suprotstavljeni su lažnom moralu i licemjerju društva koje nam tako postaje još eksplicitnije jasno.

MINDHUNTER

Bez straha, odmah ćemo napomenuti kako nije čitava radnja serije temeljena na stvarnim događajima. U kombinaciji fikcije i stvarnosti potonje je uglavnom bazirano na samim likovima, dok su konkretni događaji izmišljeni. Protagonist Holden Ford temelji se na Johnu E. Douglasu, autoru knjige po kojoj je serije snimana. Isto tako su i Holt McCallany i Wendy Carr stvarno postojali i 1988. su uistinu s Douglasom objavili jednu od najvažnijih studija o serijskim ubojicama koja ja u potpunosti izmijenila način na koji se rješavaju zločini. Zaista sve je počelo obilaženjem zatvorenika i analizom njihova ponašanja, a nažalost za vaš miran san i neki od njih su stvarne ličnosti. Serija iza sebe ima dvije sezone, a kako se čini neće se snimati nastavci jer se pokazala neisplativom, možda zato što je od svih na listi najviše nalik filmu, a već smo rekli da su serije i sve češće modernizirane sapunice danas na cijeni.

PEAKY BLINDERS

Ovo je jedna od onih serija za koje smo bili gotovo pa sigurni da su izmišljene međutim bili smo u krivu. Krajem 19. stoljeća sve do 1910. u siromašnom Birminghamu vladala je banda braće koji su poslužili kao inspiracija za Peaky Blinderse. Bavili su se kockom, pljačkanjem i cijelim tim paketom koji dolazi u trenucima kada zavlada bezvlađe. Serija je napravila neke preinake kako bi je učinila primamljivijom publici, umjesto dječaka i mladića koji su činili kriminalnu bandu na prijelazu stoljeća, autori su mlade zgodne muškarce smjestili u 20-te i tako učinili i njih i kostime privlačnijima i povećali sebi gledanost. Naravno, ne treba ni naglašavati da su genijalne operacije, čast i planska organizacija u stvarnome životu ustupili mjesto nasumičnom kriminalu sve dok ih nije zamijenila nova i snažnija banda.

19. travanj 2024 02:27