Overlay
‘THE SERPENT‘

Serija o ‘ubojici hipija‘ poprilično odskače iznad prosjeka: glumci su odlični, a posebno oduševljava audiovizualna evokacija 70- ih u stilu ‘Casina‘

Piše Marko Njegić
8. veljače 2021. - 21:05

Druga ovogodišnja Netflixova serija o jednom lopovu u interpretaciji francuske zvijezde (ovdje Tahar Rahim koji je s Omarom Syem glumio u "Sambi"), snimljena u koprodukciji s BBC-jem, nije toliko popularna kao "Lupin", ali je kvalitetnija i kompleksnija, svakako iznad serijskog prosjeka. Zasigurno to ima veze i s time da je osmodijelni "The Serpent" ili "Zmija", s Rahimom ("Prorok") u glavnoj ulozi, inspiriran istinitom pričom, tj. stvarnim, a ne fiktivnim likom i njegovim (ne)djelom.

To je zloglasni francuski lopov indijskog i vijetnamskog podrijetla Charles Sobhraj (rođen u Sajgonu, nesretno djetinjstvo proveo u Francuskoj), koji je bio i sociopatski manipulator i hladnokrvni serijski ubojica, odgovoran za smrt desetak ljudi sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća na Tajlandu dok nije dolijao zaslugom Hermana Knippenberga (Billy Howle; "Na plaži Chesil"), mladog diplomata iz nizozemske ambasade u Bangkoku.



Natpis "prema istinitoj priči" otvara svaku od osam epizoda, uz dodatak kako su imena promijenjena iz respekta prema Sobhrajevim žrtvama. Sobhraja upoznajemo u prvom kadru tijekom televizijskog intervjua 1997. godine. "Jeste li opasan čovjek?" pita novinarka nonšalantnog sugovornika. Odgovor ćemo dobiti ubrzo. Priča se vraća u 1975., kad je Sobhraj glumio da je trgovac dijamantima i preuzimao identitete žrtava koje je opljačkao ili ubio, zajedno s partnericom Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman), kako bi prikrio tragove.



"Gadovi misle da su Bonnie i Clyde", govore u seriji za Sobhraja i Marie-Andrée koji nisu pljačkali banke, ali su ostavili krvavi trag iza sebe. Njihove žrtve bili su mladi zapadnjački hipiji, laka meta za prijevaru i ubojstvo. Hipiji su se u očima javnosti smatrali neodgovornima (seks, droga i rock 'n' roll) pa nitko od autoriteta nije previše mario za njihov nestanak i tako se Sobhraj uspio izvući.


"The Serpent" pokazuje da je Sobhraj na širem planu bio ubojica hipijevskog sna koji je okončan u Americi na izmaku šezdesetih ubojstvom Sharon Tate i pokušao se nastaviti snivati tijekom sedamdesetih u jugoistočnoj Aziji. Također, pokazuje da je Sobhraj, pljačkajući i ubijajući privilegirane bijelce/Amerikance, potencirao Lupinovu osvetu višim staležima do ekstrema i, naizgled, u žrtvama vidio zapadnjačke kolonijaliste.



"Odakle potječemo, moramo koristiti prilike kad dođu", rekao je Sobhraj. Kontradiktorno uvodnom proglasu o žrtvama, "The Serpent" glamurizira ubojicu/njegov životni stil i preopterećen je flešbekovima, ali drži pozornost unatoč predugom jednosatnom trajanju po epizodi, imponira dobrim glumcima (Ellie Bamber, Tim McInnerny, Mathilde Warnier) i efektnom audiovizualnom evokacijom sedamdesetih u "scorseseovskom" modu "Casina".

Nedavno viđen u seriji "The Eddy", a uskoro u kinima u filmu "Mauritanac", Rahim je vrlo dojmljiv kao Sobhraj, koji u konačnici dobiva tretman poput Scorseseova mafijaša jednom kad glamur ispari.


SERIJA:The Serpent; triler; Velika Britanija, 2021. KREATORI: Richard Warlow ULOGE: Tahar Rahim, Jenna Coleman OCJENA: *** ½

26. travanj 2024 04:26