Overlay
slavni arhitekt

Preminuo je Ricardo Bofill, autor stotina impoznatnih građevina diljem svijeta. Jedna mu je od njih bila najdraža, radio je na njoj cijeli život

Piše Stil
Foto AFP
14. siječnja 2022. - 21:08

Ricardo Bofill Levi, glasoviti španjolski je arhitekt iza kojeg su ostale stotine impozantnih građevina diljem svijeta umro je od komplikacija izazvanih covidom-19, potvrdila je njegova obitelj. Bofill je rođen 1939. godine u građevinarskoj obitelji u Barceloni. Od malena je htio promijeniti svijet, a beskompromisnost u shvaćanju arhitekture i umjetnosti dovela je do toga da je izbačen sa sveučilišta.

Dok je napuštao Barcelonu ugledao je gusti dim kako izlazi iz dimnjaka tvornice cementa smještene na obroncima grada, ujedno najstarije tvornice u čitavoj Španjolskoj s najvišim dimnjacima. Kad je doznao da je vlasti namjeravaju zatvoriti, odlučio je kupiti zemlju na kojoj se nalazi i ondje živjeti, raditi te okupiti tim sociologa, filozofa, matematičara , slikara i pisaca kako bi međusobno izmjenjivali znanja i vještine u nečemu nalik intelektualnoj komuni u kojoj bi bilo mjesta za svakoga.

Zgradu napuštene tvornice počeo je adaptirati dio po dio, ciljano ne povezujući ih u cjeline. Labirint eksterijera, otvorenih prostora, uskih hodnika namjerno je ostavljen kako bi oni koji borave u njima bili odvojeni i mogli živjeti kako god žele, da bi u zajedničkom životu zadržali potrebnu privatnost.

La Fabrica je u jednakoj mjeri koliko i dom i izložbeni prostor, galerija najboljeg dizajna u posljednjem stoljeću. Ogromne nepregrađene sobe idealno su mjesto za prikazivanje stolica, skulpturi, stolova koji oplemenjuju prostor uzajamno mu uzvraćajući. Ogromni prozori ostakljeni su pa se čempresi, eukaliptusi, palme čine kao da su i dio interijera.

U ponovnom promišljanju prostora zaboravljena je tradicija, dana mu je nova vrijednost zadržavajući formu starog prostora, a dajući mu novu simboliku. Veliki dimnjak koji je proizvodio onečišćenje nije uklonjen već je postao skulptura okružena zelenilom. Tvornički industrijski hodnici s uskim duguljastim prozorima prenamjenom postaju nalik onima srednjovjekovnih manastira bez da se uklanja i prikriva izvorne blokove cementa i sivu boju betona.

Više o genijalnom arhitektu i njegovom velikom djelu na kojem je radio cijelog života pročitajte ovdje.

Pratite Stil i na Instagramu!

26. travanj 2024 13:12