Overlay
gadno zvuči...

Merkur je retrogradan, ajme majko: svi su se uskomešali oko kretanja 86 milijuna kilometara udaljenog planeta, pokušali smo dokučiti o čemu se radi

Foto Shutterstock
23. lipnja 2020. - 16:03

J***, Merkur je opet retrogradan. Zvuči gadno, svi su se nešto oko toga uskomešali, a ja nemam pojma što to uopće hoće reći. Samo mi zvuči, kao što rekoh, gadno. Ako ste kao i ja, neznalica, no ipak pomalo zaintrigirani, pokušajmo rasvijetliti ovu nebesku zagonetku.

Kako se to Merkur kreće retrogradno, odnosno, ako sam dobro razumjela, unatrag? I što bi to trebalo značiti za nas 86.242 milijuna kilometara daleko? 

Malo guglanja i evo prvih rezultata. Uh, dobro je, Merkur se samo prividno kreće unatrag, jer je takozvano retrogradno kretanje Merkura zapravo samo iluzija vidljiva sa Zemlje. Do nje dolazi jer godina na Merkuru traje  samo 59 zemaljskih dana, pa kad se oba planeta nađu s iste strane Sunca, nama na Zemlji djeluje kao da se ovaj drugi kreće u 'rikverc'. Kao kad automobilom prođemo pored biciklista pa nam se samo čini da se kreće unatrag. Najčešće.

Dobro, i? Zašto bi nas trebalo brinuti što se Merkur već 5 dana prividno kreće unatrag? Jer, ako ćemo pravo, trenutno je, osim Merkura, retrogradno još čak pet planeta.

Stvar je u tome, rekli bi nam oni koji 'briju' na ovakve stvari, što retrogradni Merkur loše utječe na nas, 86.242 milijuna kilometara daleko. Zbog njega smo, tvrde oni koji u to vjeruju, skloni brzopletim odlukama, svakojakim propustima i pogreškama u komunikaciji. Zašto baš u komunikaciji? Jer je Merkur, sjetit ćete se iz antičke mitologije, glasnik bogova. 

No zagazimo još malo dublje u ovu mračnjikavu i u znanstvenom smislu krajnje rubnu tematiku. Jer ako padate na cijelu ovu retrogradnu spiku, vjerojatno vas zanima hoće li neki horoskopski znakovi biti ugroženiji od drugih. Odmah ćemo vas preplašiti, premda nemamo pojma koliko u tome ima istine i reći: a ne!

Na posebnom bi oprezu trebale biti osobe rođene u znaku Ovna, brzoplete i 'naprišne' po prirodi. Nježni i osjetljivi Rakovi mogli bi se osjećati osobito uznemireno, Škorpioni bi mogli dodatno ogreznuti u negativnost, a Djevice bi se mogle osjetiti preopterećeno. Hm, pitate li mene, nema tu nikakvih novosti, ali, okej, to je samo moj dojam.

Onima koji ovakvim stvarima pridaju pažnju i značenje, osobito je znakovito što je Merkur 'retrogradan u Raku'. To hoće reći da Merkur u retrogradnoj fazi ulazi u znak Raka, znak koji je, ako mene - laika i zlopamtilo - pitate, poprilično opravdano nosi epitet cmizdravca. Dakle, prema onima koji (misle da) kuže ove stvari, ulazak Merkura u najemotivniji i najosjetljiviji znak zodijaka trebao bi značiti da će nas u narednom periodu misli, riječi i djela pogađati puno jače nego inače.

Jednostavnije: pripazite što pričate, radite (pa čak i mislite?) kako ne biste nekoga povrijedili. Hm, savjet je to koji ne bismo trebali čuvati samo za retrogradne faze Merkura, zar ne?

23. travanj 2024 04:39