Overlay
Slušalice na uši

Jesen konačno donosi novu glazbu: ovim albumima veselimo se iz nekoliko razloga, uzbudljivo je na sceni u listopadu

Piše Stil
5. listopada 2020. - 21:14

Listopad možda, ovako sam po sebi, ne zvuči najuzbudljivije, ali kad je riječ o novitetima na glazbenoj sceni, ovaj prvi pravi jesenski mjesec donosi nam par zanimljivosti... Nakon što nas je sve zbunila, pa i zakočila pandemija koronavirusa, neki su glazbenici konačno stali na noge i pokazali novi materijal.

Među onome što nam stiže, posebno smo oduševljeni ovim...

Alicia Keys: "Alicia"

Album koji je najavio jesen zadnjih dana i kritičari i publika hvale na sva usta. Jedna od omiljenih kantautorica na američkoj sceni, Alicia Keys svoje je sklonosti humanitarke i borkinje za jednakost pretočila u stihove, a svijet joj već danima uzvraća glasnim pljeskom.

Album koji nosi njeno ime najavila je još u lipnju pjesmom "Perfect Way to Die" koja samo zvuči jamesbondovski. Gorka je to balada o rasnoj nejednakosti, tugi i brizi koja se poširila nakon nemira izazvanih smrću Georgea Floyda i Breonne Taylor, između ostalih. Keys pjeva o onima za čije ime nismo čuli, a ni sama ne skriva emocije.

Sam Smith: "Love goes"

Treći studijski album britanskog glazbenika koji se probio pjesmom "La la la", a u zadnje nam vrijeme s radija danonoćno svira njegova "How do you sleep?" iščekujemo s nestrpljenjem, jer nam je baš njegov razvoj zapeo za uho. Sramežljiv i samokritičan, Smith se pred očima obožavatelja pretvorio u glazbenika sa stavom. Kaže i kako je to popratio osobni razvoj na više razina i to nam je baš super.

Zato jedva čekamo poslušati što je priredio na albumu "Love goes". Ako je suditi prema singlu "Diamonds", imamo se čemu radovati... Ljubitelji pop balada, sanjivog Smitha i plesnih ritmova već križaju dane do 30. listopada kad bi album trebao ugledati svjetlo dana.

Lana Del Rey: "Chemtrails Over the Country Club"

Najprije je trebao izaći 5. rujna, pa "nekad na jesen", zatim i "uskoro". No Lana Del Rey konačno je natuknula kako bi se njen novi album specifičnog naziva "Chemtrails Over the Country Club" trebao pojaviti 10. prosinca ili 7. siječnja.

Obožavatelji su, malo je reći, uzbuđeni. Sedmi album po redu osebujne Lane Del Rey navodno je kompletiran, no vodi se rasprava oko uključivanja jedne, posljednje pjesme. Navodno je upravo to razlog kašnjenja. Svakako, ne možemo dočekati poslušati što je sjetna Lana ovoga puta pripremila.

U međuvremenu je, podsjećamo, objavila zbirku poezije "Violet Bent Backwards Over the Grass".

Norah Jones: "Pick Me Up Off the Floor"

"Pick Me Up Off the Floor" već je vani, ali 16. listopada izlazi prošireno izdanje albuma s 30 pjesama. Pjesme romantične Nore zvuče tužno i sjetno, ali svaka nosi toliku težinu da ih je nemoguće poslušati  jedan put. Kao kad vam netko prizna nešto pa ga tražite da vam to isto ponovi... Ovaj album idealan je za kišna popodneva.

Da ne idemo preduboko. A moglo bi se kad je Jonesina glazba u pitanju...

Groove Armada: "Edge of the Horizon"

"Edge Of The Horizon" prvi je album Andyja Catoa i Toma Findlaya, dua poznatijeg pod nazivom "Groove Armada" nakon "Black Lighta" iz 2010. Najavni singl "Lover 4 Now" već smo preslušali i previše puta, a legendarni dvojac donosi njih ukupno 11.

25. travanj 2024 11:57