Overlay
dobra mjuza

Dramatična 2020. nam je ipak donijela ponešto lijepo: ovo je najbolja glazba sa svih strana svijeta, za koju do sad još vjerojatno niste čuli

Piše Stil
Foto Shutterstock
30. prosinca 2020. - 14:35

Godina na izmaku donijela nam je puno toga ružnoga te ponešto lijepo, u što ubrajamo obilje zanimljive glazbe, filmova i drugih vidova moderne umjetnosti. Jednom kad je malo popustio šok od globalnog lockdowna umjetnici su se pribrali i počeli stvarati, a publika, utučena dosadom, je bila itekako željna novog materijala - iz svih krajeva svijeta.

Osim toga, zahvaljujući pokretu Black Lives Matters, konačno su u prvi plan gurnuti neki umjestnici kojima su sve donedavno svjetla pozornice bila tek puki san. Dramatična 2020. stoga nam, kako spomenusmo na početku, iapk u naslijeđe ostavlja nešto dobro, a u ovom tekstu držat ćemo se glazbe. Globalne. Jer ako smo išta naučili u posljednjih nekoliko mjeseci, ni Amerika ni Engleska više nisu centar svijeta, pa više ni po pitanju showbizza.

Čak je i Guardian u svom tradicionalnom godišnjem nabrajanju najboljih stvari iz (pop)kulture poseban popis rezervirao za glazbene umjetnike sa svih strana svijeta pa vam prenosimo tko se sve na njemu našao. Istražite sve autore i izvođače s popisa u nastavku, možda je među njima vaš novi najomiljeniji.

10. Aquiles Navarro and Tcheser Holmes – Heritage of the Invisible II

'Zvuk koji pročišćuje um i prožima', tako je Guardian opisao spoj afro-karipskog ritma i latino jazza.

Hailu Mergia – Yene Mircha

Etiopski jazz multiinstrumentalist Hailu Mergia na svojoj drugoj ploči spaja sint, harmoniku i elektronički bubanj u soul u kojem se naslućuju reference na Steviea Wondera, dub i organ funk. I sve to u samo 35 minuta.

8 Tony Allen and Hugh Masekela – Rejoice

Dvoje majstora, Tony Allen i Hugh Masekela prerano su nas napustili, no njihova glazba živi i dalje. Album je snimljen 2010. godine i je prigodna počast dvojici divova afričke glazbe koji kombiniraju swing i Afrobeat.

7 Various artists – Keleketla!

Suradnja afričkih i britanskih umjetnika donosi album u obliku dijaloga između elektronike, Afrobeata i hip-hopa. Guardian ga naziva zanosnim međukulturnim razgovorom.

6 Various artists – Chalo

Producent Jitwam i njegova izdavačka kuća Jazz Diaries približila je globalnom slušateljstvu glazbene stilove južnoazijske dijaspore na albumu punom duboko emotivnih skladbi, frenetične elektronike i ambijentala.

5 Tenderlonious – Ragas from Lahore

Londonski jazz impresario Ed Cawthorne slijedi stope svojih glazbenih uzora Johna Coltranea i Yusefa Lateefa na albumu koji spaja tipične indijske akustične instrumente sa sintetskima u zanimljiv jazz dijalog.

4 Babe, Terror – Horizogon

Neskladni zvuci koji tutnje albumom brazilskog producenta Claudia Szynkiera izvanredan je primjer pripovijedanja bez riječi i savršena su metafora za postojani osjećaj tjeskobne nelagode koji nas je pratio 2020. godine.

3 SPAZA – Uprize!

Žestoki, improvizirani soundtrack južnoafričkog slobodnog jazza za dokumentarni film o ustanku u Sowetu 1976. djeluje kao zrcalo rasnih napetosti iz 2020. Propulzivni, mračni ritmovi ispresijecani su optimističnim falsetom Nonkua Phirija stvarajući idealnu kulisu za duboko dirljivo povijesno svjedočanstvo.

2 DJ Diaki – Balani Fou

Na svom debitantskom albumu, malijski DJ donodi adrenalinski splet elektroničkih zvukova i zapadnoafričke marimbe. 

1 Various artists – London Is the Place for Me 7 & 8

Ova ekstatična i blistava proslava glazbe generacije Windrush koju je sastavila izdavačka kuća Honest Jon’s Records obuhvaća sve, od božićnih pjesama Louise Bennett-Coverley do tugajljivog jazza Marie Bryant i priča priču o asimilaciji afričkih i karipskih imigranata rođenih u Velikoj Briitaniji 1950-ih. Baš kao i hvaljeni serijal Stevera McQueena Small Axe koji na malim ekranima razotkriva sudbine pripadnika generacije Windrush, London Is the Place for Me podupire potrebu za uvažavanjem prisutnosti kultura Zapadne Indije i zapadne Afrike u sastavu moderne Britanije, piše Guardian. A mi vam možemo dodati da je riječ o optimističnom spletu melodija zaraznih plesnih ritmova i da nam je baš drago da ga je Guardian smjestio na prvo mjesto svog popisa. 

19. travanj 2024 05:49