Overlay
mindfulness

Boravak na plaži idealan je bijeg od svakodnevnog stresa: uključite sva osjetila i posvetite se trenutku, lakše je no što mislite

8. kolovoza 2020. - 14:48

Doživljaj bezbrižnosti, zvuk mora, osjećaj topline na koži  i prirodna doza vitamina D, ma nema toga što dan proveden na plaži ne može popraviti.

Svakodnevne obaveze, stres i užurbani ritam, htjeli ne htjeli, negativno utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje, no činjenica da živimo u zemlji na moru, u kojoj ljetni period premašuje razdoblje od tri mjeseca svakako je mjerljiva s nekom od sretnijih životnih okolnosti.

Razna istraživanja otkrila su da vrijeme provedeno uz jezero, rijeku ili more blagonaklono djeluje na naše tijelo i duh, jednako kao što su neka istraživanja dokazala da osobe koje živu u područjima uz vodene površine imaju bolje i fizičko i psihičko zdravlje. Sve i da nemate dom s pogledom na more, nemate razloga za očajavanje, jer sve dok traje ljeto, imate višestruko opravdan razlog u svakom slobodnom trenutku zaputiti se na plažu, a evo i zašto.

Vlastiti mir

Što god drugo planirali raditi na plaži, pokušajte dio svog vremena provesti isključivo osjećajući svoju postojanost. Sabranost, čin zadržavanja vašeg uma i pažnje u sadašnjosti (fokusiranje na mirise i zvukove iz prirode pomaže) djeluje na umirivanje naših misli, sprečavanje uznemirenosti i pružanje zasluženog odmora za um.

Iako zvuči jednostavno, vrlo rijetko jest, posebice za početnike, no uz nekoliko konkretnih smjernica sljedeći odlazak na plažu lako bi vam mogla postati individualna oaza mira. 

Uključite osjetila

Putovanje u vlastito postojanje i bijeg od svakodnevice započnite u samoći. Oslobodite se obaveza, negativnih misli i ikakvih moranja. Ako vam misli krenu lutati, nježno ih kontrolirajte i fokusirajući se na podražaje iz prirode, vratite u središte svog mira.

Skinite se bosi i prepustite se čarima plaže.

Osjetilo sluha usmjerite prema valovima i zvuku mora. Zatvorenih očiju pokušajte zamisliti liniju koju more stvara udarajući o obalu i postepeno se povlačeći. Lagano, dozvolite svojoj pažnji da se posveti i dugim okolnim faktorima, poput zvuka ptica, laveža psića, dječjeg smijeha ili povjetarca. Odvojite nekoliko trenutaka za prepoznavanje pojedinih zvukova i jednostavno se prepustite trenutku.

Ne otvarajući oči, okrenite se prema smjeru iz kojeg dolazi vjetar. Otvorite usta i okusite zrak. Možete li okusiti sol na jeziku? Potom posegnite za nekom od namirnica koje ste ponijeli sa sobom. Prepoznajte ih osjetilom okusa, kompletno uživajući. Zatim se napijte vode pokušavajući razmišljati o njoj dok je ispijate.

Osjetilo dodira rezervirajte za pijesak, kamenčiće i more. Stanite tik do mora bosih nogu i osjetite temperaturu pijeska ili šljunka ispod nožnih prstiju. Zatim se lagano nastavite kretati prema moru, osjećajući promjenu teksture na vašoj koži. Rukama obujmite pijesak ili male kamenčiće te zatvorenih očiju razmišljajte o njihovom obliku i osjetu koji vam ostavlja na koži.

Kad prvi put stignete na plažu, nekoliko puta duboko udahnite i osjetite miris slanog zraka. Morski zrak ima osvježavajuću, organsku aromu. Osjetilom njuha razaznajte i druge faktore u svojoj okolini te se fokusirajte na njihovo odvajanje. 

Vrijeme je da otvorite oči. Obratite pažnju na ritmički uzorak valova dok se formiraju u moru, polako povećaju snagu dok se kreću prema plaži, a zatim se probijaju na obali. Stanite u plićaku i gledajte kako se pijesak ili mali šljunak pod nogama kreću naprijed i natrag dok valovi ulaze i izlaze. Pogledajte dalje prema moru, prema horizontu gdje more završava, a nebo počinje. Pogledajte različite boje na plaži, suptilno različite nijanse šljunka i školjki, boju pijeska. Gledajte kako morske ptice lete nisko iznad mora, prateći smjer vjetra, i samo uživajte u trenutku u kojem postojite.

Oživite sva svoja osjetila i uz snagu mora zaboravite na bilo kakav stres.

19. travanj 2024 00:29