Overlay
Nakon pustih odgoda

Blockbusteri su napokon počeli stizati u kina i privlačiti publiku gotovo kao u ‘starom normalnom‘, a otkrivamo koji se najviše čekaju do kraja ljeta

Piše Marko Njegić
27. lipnja 2021. - 21:30

Kina su se vratila. Nakon višemjesečnih odgoda, veliki filmovi, blockbusteri, napokon su počeli stizati u kina i privlačiti publiku gotovo kao u "starom normalnom".

Solidni hitovi su već postali nastavak "Prizivanja" i "Cruella", a "Mjesto tišine 2" i novi "Brzi i žestoki" pravi blockbusteri, dok će vjerojatno biti gledani i "Čuvaj me s leđa 2" i crtić "Luka" koji su, kao i "Fast&Furious", započeli igrati u hrvatskim kinima.

Do kraja ljeta u kinima bismo trebali vidjeti veliki broj atraktivnih ostvarenja ("Stillwater", "The Suicide Squad", "Candyman", "The Green Knight", "Respect", "Reminiscence"...) puno veći u odnosu na ljeto 2020., ali prikazivači i distributeri su još uvijek pomalo oprezni u pogledu fiksiranja datuma, ne bi li se dogodila još koja odgoda.

Ipak, nestrpljivo očekivani filmovi koje smo izdvojili zasad su sigurni za (hrvatsku) kinodistribuciju.

BLACK WIDOW
Da se nije dogodila korona, "Black Widow" bismo gledali još u svibnju 2020., no bolje ikad nego nikad, a čekanje se, vjerujemo, isplatilo. "Black Widow" izgleda kao pravi megaspektakl za veliki ekran i predstavlja Marvelov povratak u kina nakon dvogodišnje pauze. Omiljena superheroina u tumačenju seksi Scarlett Johansson proširit će Marvelov filmski svemir s blockbusterom u kojem se Natasha Romanoff/Black Widow mora suočiti s prošlosti. "Traileri" sugeriraju da će akcija biti realističnija koliko može za jedan superjunački spektakl, bliža "Bondovima" nego "Osvetnicima". Zanimljivo, u filmu veću ulogu ima i Rachel Weisz, žena Daniela Craiga, aktualnog Bonda.

LEDENA CESTA
Ljubitelji akcije trebali bi doći na svoje s novim akcijskim trilerom popularnog Liama Neesona "Ledena cesta"/"The Ice Road" u režiji Jonathana Hansleigha ("Punisher") koji je kao scenarist napisao niz hitova ("Umri muški 3", "Svetac", "Armagedon"). Neeson ovaj put glumi vozača kamiona i odlazi na nemoguću misiju spašavanja rudara zatrpanih u rudniku dijamanata na sjeveru Kanade, prolazeći putem preko smrznutog oceana. Ovo je njegov treći uzastopni akcić u hrvatskim kinima unatrag devet mjeseci nakon "Pokajnika" i "Zaštitnika" (to mora da je rekord). Treći i, moguće, najveći. Film bi uz malo sreće mogao biti svojevrsna "Nadnica za strah" na ledu.

FREE GUY
Spojite li "Posljednjeg akcijskog junaka", "Trumanov show" i crtić "Krš i lom", dobit ćete film "Free Guy", blockbuster interesantne premise sa zvjezdanim Ryanom "Deadpool" Reynoldsom kojeg u kinima upravo gledamo u "The Hitman's Wife Bodyguard". Reynoldsov protagonist, bankar Guy, otkriva da je zapravo pozadinski lik ili "non playable character" u popularnoj videoigri "Free City". Guy postaje samosvjestan i poželi postati glavni junak te upravljati vlastitim životom umjesto da to netko drugi radi umjesto njega. Iza kamere se nalazi Shawn Levy koji je oživio muzejski postav u "Noći u muzeju", a Reynoldsovu partnericu glumi Jodie Comer, poznata po ulozi u "Ubijanju Eve". Spremni za (video)igru?

OSTARJELI
Kandidat za najoriginalniji film ljeta, možda i godine, novi je misteriozni projekt majstora preokreta M. Night Shyamalana ("The Sixth Sense", "Unbreakable", "Signs", "Glass"). Izvrstan prvi "trailer" mističnog trilera "Old" predstavljen je tijekom Super Bowla. Gael García Bernal i Vicky Krieps ("Fantomska nit") glume par na ljetovanju s obitelji na tropskom otoku gdje oni, zajedno s djecom, najednom počnu naglo i ubrzano starjeti, te doznaju da im je životni vijek reduciran na jedan dan. Shyamalan se posljednjih godina vratio u formu, a "Ostarjeli" bi ga mogli pomladiti do "Šestog čula".

Nešto za familiju, nešto za ljubitelje horora i akcije

Mlađi gledatelji će doći na svoje s nastavkom "Space Jama", Disneyjevom avanturom "Krstarenje džunglom" s Dwayneom "The Rock" Johnsonon i Emily Blunt, crtićem "Divlji Spirit" i nestrpljivo očekivanim "Petrom Zecimirom 2".

S druge strane, ljubitelji hororskijih filmova imaju najmanje tri razloga za veselje. U kina su upravo stigli "Velika bijela psina" i "Vukodlak među nama", čiji su naslovi više nego dovoljno slikoviti, a u srpnju ih čeka i najnoviji nastavak hit-serijala "Pročišćenje" te "Escape Room 2".

Fanovi akcije u srpnju imaju spektakularni "G.I. Joe" film "Snake Eyes", a u kolovozu i novi "Odred otpisanih".

23. travanj 2024 05:54