StoryEditorOCM
Više od sportavelika manifestacija

Završnica Sportskih igara mladih, poznati nogometni braniči Vrsaljko i Kolarov novi ambasadori

Piše SD
21. kolovoza 2024. - 20:05

Alta banka Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih održava se u Splitu od 19. do 23. kolovoza. Iako su se okupili zbog natjecanja, atmosfera na međunarodnoj završnici je izvanredna, a djeca i mladi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije u gradu pod Marjanom se upoznaju, druže, kupaju i s nestrpljenjem iščekuju svečano zatvaranje sezone i All Star Sports Day. Plazma Sportske igre mladih, najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi, u Splitu je okupila 824 sudionika Državnih prvaka u deset sportskih disciplina koji su se natjecali za titulu Međunarodnih pobjednika.

Toki i Šoki (Split) međunarodne prvakinje i D&D doprvakinje u odbojci na pijesku dolaze iz Hrvatske, a u muškoj konkurenciji stižu iz Slovenije, zlatni su Valentin Predan i Peter Bregar, dok su Lan Trpinc i Urbančić srebrni.

Završnice i svečano zatvaranje

U sklopu Telemach Dana sporta održana su natjecanja u graničaru i u atletici. Graničar je posebno popularna disciplina jer kroz natjecanja miješanih ekipa dječaka i djevojčica promiče inkluziju, jednakost i toleranciju. Vatreni zmajčeki (Hrvatska) četvrti put za redom su međunarodni prvaci u graničaru, jedinstven je to rezultat na Igrama.

image

Detalj sa završnice u košarci Sportske igre mladih/Karlo Šutalo

Sportske igre mladih/Karlo Šutalo

Turnir u uličnoj košarci Kinder Joy iznimno je atraktivan kako za igrati tako i za gledati. Uz podršku i glasno navijanje Radnice (Hrvatska) zlatne su u ženskoj, a JK u napad (Srbija) u muškoj konkurenciji. Održane su utakmice i Tommy malonogometnog turnira do 12 godina na kojem je slavila ekipa Srćkovo jato (Srbija). Ekipa EK Metalac zlatna je na HEP turniru u rukometu.

Natjecanja međunarodne završnice nastavljaju se u MIS turniru u odbojci na kojoj u borbi za medalju igraju i Bile vile iz Splita, PBZ cup-u u šahu, PAKET24 cup u tenisu i Coca-Cola Cupu.

Tradicionalno, na splitskoj Rivi u četvrtak, 22. kolovoza, s početkom u 21 sat održat će se svečana ceremonija zatvaranja 28. sezone Plazma Sportskih igara mladih. Na njoj će sudjelovati i predstavnici vlada zemalja u kojima se Igre održavanju, sadašnji i bivši sportaši te predstavnici sponzora i osobe iz javnog i gospodarskog života regije i Europe. Bogat svečani program upotpunit će i nastupi mladih i talentiranih glazbenika - Martina Kosovca, Ane Širić, Sergeja Božića i Natali Radovčić koji su svojim trudom i upornošću kroz natjecateljski program oduševili regiju. Nakon izvedbi mladih glazbenika svi posjetitelji i građani Splita moći će uživati u koncertu sjajne kantautorice Marije Mirković.

image

Sportske igre mladih

Sportske igre mladih/Karlo Šutalo

Vrsaljko i Kolarov novi ambasadori

Kao najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi, svjesni svog utjecaja na živote mnoge djece i mladih, program svečanog zatvaranja nastavlja se u petak, 23. kolovoza programom Alta banka All-star Sports day-a. Poticanje na zdrav način života, toleranciju, zajedništvo, druženje i ostale dobrobiti koje se usvajaju bavljenjem sportom Plazma Sportske igre mladih obogatit će revijalnim natjecanjima na kojima će profesionalni sportaši, visoki dužnosnici u sportu, ambasadori SIM-a, sportaši i osobe iz javnog života regije i Europe, pokazati da su Igre prilika svima da kroz fair play i prijateljstvo pridonesu širenju humanosti, poštivanju različitosti, suzbijanju nasilja i razvoju osjećaja zajedništva.

All-Star Dan sporta započet će ceremonijom proglašenja novih ambasadora Igara - Šime Vrsaljka i Aleksandra Kolarova u Hrvatskom domu u Splitu. Program u sklopu svečanog zatvaranja 28. sezone Igara nastavit će se revijalnim šahovskim turnirom na kojem će šahovska velemajstorica Aleksandra Dimitrijević i velemajstor Zurab Azmaiparashvili, predvođeni Arkadyjem Dvorkovichem, predsjednikom FIDE – Svjetske šahovske organizacije, zaigrati šah na Rivi.

image

Natjecanje u graničaru Sportske igre mladih/Karlo Šutalo

Sportske igre mladih/Karlo Šutalo

Dvije večeri zaredom fešta u centru Splita

U sklopu bogatog programa Riva će ugostiti i nagrađivani sportsko-ekološki event "Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet". Na edukativnom poligonu djeca sudionici Međunarodne završnice još jednom će pokazati kako sport i ekologija idu zajedno te će na zabavan način prezentirati razvrstavanje otpada.

Revijalna utakmica u graničaru, jednoj od najpopularnijih disciplina Igara, održat će se na Prokurativama. Mediteranski trg u središtu Splita postat će poprište jedne od najzanimljivijih igara koju će zaigrati SIM ambasadori i prijatelji Igra zajedno s djecom sudionicima Međunarodne završnice, među kojima su i Tonči Glavina, ministar turizma i sporta Republike Hrvatske, Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije, Matijaž Han, ministar gospodarstva, turizma i sporta Republike Slovenije, Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, sportaši - Barbara Matić, Andreja Leški, Larisa Cerić, Šime Vrsaljko, Aleksandar Kolarov, Mehmed Baždarević, Predrag Mijatović, Darijo Srna, Aitor Caranca i mnogi drugi te predstavnici sponzora.

image

Šime Vrsaljko
Tom Dubravec/Cropix

Tom Dubravec/Cropix

Igre su jedina manifestacija u regiji koja je ušla u program "UEFA foundation for children", na čelu s predsjednikom UEFA-e i ambasadorom Igara Aleksanderom Čeferinom, i jedna od nekoliko manifestacija u Hrvatskoj u sklopu programa sufinanciranja velikih sportskih manifestacija Ministarstva turizma i sporta. Sve aktivnosti i natjecanja od prve do zadnje razine u potpunosti su besplatna za sve sudionike dok je partner prijevoza vlakom Hrvatske željeznice putnički prijevoz. Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko-amaterska manifestacija u Europi, koja je kroz 28 godina postojanja promovirajući sport i sportski način života obogatila živote više od 3.088.000 djece i mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 07:25