StoryEditorOCM
Više od sportanaših korijena

Za Scholesa je najgore pojačanje u povijesti kluba... Srećom, uspio se izvući iz pakla, a Hrvatsku redovito posjećuje

Piše Sport SD
4. rujna 2024. - 09:12

Australski vratar hrvatskih korijena Mark Bosnich definitivno je jedan od najosebujnijih nogometaša koji su ikada kročili nogometnim terenima i svojevremeno je bio ogroman talent.

Ukupno je Bosnich odigrao 237 službenih klupskih utakmica u karijeri, od čega 208 u Premier ligi, za reprezentaciju Australije nastupio je 22 puta i zabio jedan gol, iz jedanaesterca protiv Solomonskih otoka. Bosnich se može pohvaliti činjenicom da ga je Sir Alex Ferguson u dva navrata dovodio u Manchester United.

Seks snimke, nacistički pozdravi i droga: priča o ‘katastrofalnom profesionalcu‘ koji je žrtvujući se postao ovisnik o kokainu

U Engleskoj je branio za Aston Villu, Manchester United i Chelsea, a na Old Traffordu se zadržao tek godinu i pol dana skupivši samo 23 nastupa. Legendarni engleski nogometaš Paul Scholes proglasio je Bosnicha najgorim nogometašem koji je stigao u Manchester United.

image

Paul Scholes

AFP

- Mislim da je Mark Bosnich bio dobar vratar u Aston Villi. Došao je kod nas i bio je jako neprofesionalan. To je bilo smiješno. Vježbe pucanja udaraca obično traju 15-20 minuta, a on je bio umoran nakon tri udaraca. Nisam ni znao da ne zna ispucavati. To nisam u životu vidio. Sjećam se da smo igrali kod Evertona u gostima, njihova prva utakmica sezone. On nije mogao ispucati loptu dalje od centra. Nije bilo vjetrovito, bio je savršen dan, izjavio je Scholes.

‘Katastrofalan profesionalac‘, kako ga je Ferguson nazvao u svojoj autobiografiji hranio se uglavnom u restoranima brze hrane, a goleme količine kokaina koje je konzumirao samo su dodatno stvarale probleme u karijeri vratara koji je u jednom trenutku svoje karijere u Chelseaju zarađivao tada ogromnih 50.000 funti tjedno.

image

Mark Bosnich

AFP

Srećom, Bosnich se uspio izvući iz pakla droge, živi u Australiji i radi kao sportski komentator, te redovito posjećuje Hrvatsku. U jednom od ranijih intervjua pričao je Bosnich o hrvatskom korijenima.

- Mama je rođena ovdje, no njeni su roditelji podrijetlom iz Blata na Korčuli. Ovdje su došli između prvog i Drugog svjetskog rata. Tata je došao iz Blata 1959. godine, tada je imao samo 15 godina. Danas imam obitelji posvuda, izjavio je Bosnich jednom prilikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 08:38