StoryEditorOCM

Usred Pariza naletjeli smo na splitskog zeta! Otkrio nam je gdje Joško ‘gura‘ Monda i što misli o ‘aferi ženske noge‘

Piše Ivan Renić
30. srpnja 2024. - 19:07

Puna tribina na olimpijskom turniru u judu. Tisuće ljudi, ali oštro novinarsko oko uočilo je jedno dobro znano lice. Ako ste makar ovlaš ‘prolistali‘ portal Slobodne Dalmacije i drugih hrvatskih medija sigurno ste barem jednom naišli na ime – Ruben Van Gucht. Riječ je o belgijskom novinaru, suprugu Blanke Vlašić. Mondovom ćaći, ako ćemo po dalmatinski. Sreli smo ga, dakle, u Parizu.

- Hello, Mr. Ruben? We are from Split.

- Ooo, kako si? - uzvratio je splitski zet na hrvatskom.

Izašli smo ispred na brzopoteznu ćakulu.

Što se prati na Igrama?

- Više – manje sve. Svakog dana izaberemo onaj sportu u kojemu Belgija ima najveće šanse za medalju. Danas smo tu na judu, imamo predstavnika u kategoriji do 81 kilograma i nadamo se novoj medalji.

Kako stoji Belgija?

- Dvije medalja za sada, zlato i bronca. I to u biciklizmu koji je naš nacionalni sport.

Bit će tu, kao i mi, do kraja Olimpijskih igara, onda još malo posla, pa pravac za Split. Mondo i Blanka nestrpljivo čekaju.

- Imam još tjedan dana posla u Belgiji nakon Igara, ali onda stižem u Split. Jedva čekam.

Blanka neće u Pariz?

- Zvali su je da dođe, ali ipak neće. Nije baš zgodno zbog Monda. Tek mu je godina i osam mjeseci. Htjela bi gledati atletiku, a tu su sva finala navečer kada Mondo već mora na spavanje.

Posao sportskog novinara za Rubena znači puno putovanja, a posljedično i puno odvojenosti od obitelji. Radio je belgijski novinar i na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Nije prošlo dugo, a već je u Parizu na Olimpijskim igrama. Radno ljeto je za njega...

- Dobra stvar je što smo oboje na to naviknuli od prije. Za druge ljude je to drugačije. I meni bi bilo da smo imali vezu u kojoj smo stalno bili zajedno, pa se onda odjednom sve mijenja. Za nas je to normalno, ali nastojimo biti zajedno kad god je moguće, posebno s Mondom.

Kad smo već kod malenoga Monda, ne možemo ne upitati...

Je li dida Joško već započeo rad s njim?

- Da, da, naravno, haha. Već sada ga usmjerava prema košarci. Blanka mi šalje puno videa s različitim treninzima. Drago mi je što su sportski geni u obitelji. Joško, Blanka, Nikola... Mislim da je to čudesno okruženje za Monda. Posebno u Kaštelima gdje imaju trening centar.

Blanka je u Splitu i Hrvatskoj i dalje velika zvijezda. Što god objavi na Instagramu gotovo sigurno završi u medijima. Iako je već godinama nema aktivno u sportu i dalje izaziva veliki interes. Osvanula je nedavno tako i ‘afera ženske noge‘ kada je Ruben radio javljanje uživo iz hotelske sobe, dok su u pozadini bile nečije noge na krevetu. Blankine, dakako.

- To je zapravo naša snaga. Naviknuo sam na pritisak medija u Belgiji. U ovom sam poslu već 15 godina. A Blanka je svjetski poznata sportašica. Takve stvari ne utječu na nas. Čujemo se svakog dana, stalno. Što god ljudi pričali, to nama nije važno.

Hrvatska i Split postali su Rubenov drugi dom. Bacit će oko tako i na hrvatske sportaše.

- Da, tu je jedna vaša predstavnica i na judu danas. Nevjerojatno je kako prije Blanke uopće nisam bio koncentriran na hrvatski sport. Pogledao bih tu i tamo nešto, ali sada čim čujem ‘Hrvatska‘ odmah gledam što se događa. Poseban osjećaj mi je bio kad je prošao hrvatski brod na otvaranju.

Otkrio nam je i da uči hrvatski. Ali naš jezik nije nimalo jednostavan. Štoviše...

- Uhh, jako je teško. Ali učim s Mondom. Blanka ga uči riječ po riječ, pa tako i ja pohvatam nešto.

Na primjer?

- ‘Gotovo, hvala, kako si‘, onda znam da je kraj, haha.

Psovke? Bože sačuvaj...

- Kreten glupi – ispalio je Ruben kroz smijeh za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 03:31