StoryEditorOCM
Više od sportaprekrasno mjesto

Švedske vlasti bez trunke osjećaja, odbili su ispuniti posljednju želju legendarnog trenera...

Piše Sport SD
19. rujna 2024. - 09:41

Legendarni švedski nogometni trener Sven-Göran Eriksson preminuo je krajem kolovoza u 77. godini. Početkom ove godine otkrio je da ima rak gušterače i da mu u najboljem slučaju preostaje još jedna godina života, a u dokumentarcu ‘Sven‘ javno se oprostio od svih.

- Imao sam dobar život. Mislim da se svi bojimo dana kada ćemo umrijeti, ali smrt je također dio života. Morate naučiti to prihvatiti. Nadam se da će na kraju ljudi reći da sam bio dobar čovjek. Svjestan sam da to ne misle baš svi, ali što je, tu je. Nadam se da ćete me pamtiti kao pozitivnog čovjeka koji se trudio napraviti sve što je u njegovoj moći. Neka vam ne bude žao, nasmijte se. Hvala vam na svemu, treneri, igrači, navijači... Bilo je fantastično. Čuvajte se i čuvajte svoj život i živite ga. Bok - bila je Erikssonova oproštajna poruka.

image
AFP

Posljednja želja nije mu uslišena, tražio je Eriksson da se njegov pepeo prospe u jezero Fryken, gdje je odlazio kad god je imao slobodnog vremena.

- To je prekrasno mjesto, smiruje me. Moj otac je odrastao tu ispod planine. Ako pogledate ravno naprijed, tu je Torsby, gdje sam odrastao, a u drugom smjeru je Sunne, gdje sam rođen - izjavio je Eriksson.

Švedske vlasti ipak su odbile Erikssonovu posljednju želju, javljaju tamošnji mediji. Pogreb Sven-Gorana Erikssona održan je u Torsbyju, gradiću s manje od 5000 stanovnika u blizini granice s Norveškom.

Proslavljeni nogometni trener ostvario je uspjehe na terenu, a izvan njega je ostvarivao ‘uspjehe‘ s brojnim mlađim ženama, pa je zbog toga dospio na naslovnice diljem svijeta dok je bio izbornik Engleske između 2001. i 2006. godine.

image
AFP

Vodio je brojne klubove s kojima je ostvario zapažene rezultate, poput Benfice, Rome, Fiorentine, Sampdorije i Lazija, a kratko vrijeme vodio je i Manchester City. No, najzapamćeniji bit će po tome što je vodio reprezentaciju Engleske dok je za nju igrala ‘zlatna generacija‘ - David Beckham, Steven Gerrard, Frank Lampard, John Terry, Rio Ferdinand, Wayne Rooney, Ashley Cole i drugi. Iako je na klupi Engleske bio od 2001. do 2006., nije uspio napraviti nijedan značajan rezultat s reprezentacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 09:48