StoryEditorOCM
Više od sportaanđela briljira

Stigla je nadomak kuće u Srinjinama kada je automobil završio u jarku; završila je u kolicima i postala sportska ikona

Piše Pero Smolčić
6. rujna 2024. - 13:54

Njeni bližnji tvrde da ona, unatoč posljedicama nesreće, na što ju nitko nije mogao pripremiti, nikada nije zapala u depresiju. Uistinu, inspiriraju unutrašnja snaga i optimizam kojima zrači ova nasmijana djevojka.

- Sve se događa s razlogom. Htjela sam biti uspješna sportašica koja ostvaruje rezultate i u tome sam uspjela, samo na drukčiji način – kazuje nam Anđela.

Bilo je to u sada već davnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju 2016. godine. Ona je Anđela Mužinić Vincetić, vrhunska hravatska parastolnotenisačica koju je sudbina prikovala za kolica, ali njezin duh nikad nije ‘zavezala‘. 

Anđela je bila odlična mlada odbojkašica, no sudbina se poigrala s njezinim životom i odvojila je od tog sporta. Što se dogodilo?

- Nesreća se dogodila kada smo se vraćali s turnira iz Makarske. Odluka je bila da na to natjecanje idemo s kombijem, svi zajedno kao ekipa, ali nije bilo mjesta u kombiju pa smo nas nekoliko cura išle s trenerom u automobilu. Počela je padati kiša i selo prije mog zarotirali smo se na cesti i završili u jarku - ispričala je Anđela.

image


 

Paun Paunović/Cropix

Nesreća se dogodila nadomak njezine kuće u Srinjinama kod Splita.

Sjeća se da je prvi put zbog nesreće zaplakala na desetu godišnjicu tog događaja.

- Trenerica mi je rekla da je to zbog toga što sam zadovoljna sa svojim životom i da zbog toga na drukčiji način gledam na nesreću - veli Anđela koja kaže da prije te okrugle godišnjice nije razmišljala o tom nesretnom događaju, niti se ikada pitala zbog čega se baš njoj to dogodilo.

Kaže da joj je majka ispričala kako je, kada se nakon nesreće koja se dogodila 2006. godine probudila u zagrebačkoj bolnici u Draškovićevoj ulici, prvo rekla da trener nije vozio brzo. Smatra da on nije kriv za nesreću i da nikad nije pomislila da joj je na taj način uništio život ili bilo što slično.

- Njemu je zbog ovoga što mi se dogodilo sto puta gore nego meni. Poslije nesreće, on je otišao iz Hrvatske i više nije htio voziti automobil – podijelila je s nama svoju životnu priču Anđela.

Anđela Mužinić (14) i njezin trener Mario Stipkov (29) trebali su hitni operativni zahvat na kralježnici, zbog čega su prebačeni avionom Vlade RH u Zagreb. Kako medicinski helikopter zbog nevremena nije mogao uzletiti, s dopuštenjem premijera Sanadera po njih je u 21.05 sati u Zračnu luku Resnik došao Vladin zrakoplov Challenger 69 alfacro Cl 60.  Stipkov je pretrpio prijelome 7 vratnog i prvog prsnog kralješka, dok je Anđela imala najteže ozljede, prijelome 7 i 8 prsnog kralješka sa oduzetošću nogu.

image


 

Paun Paunović/Cropix

Do Igara u Parizu je osvojila dvije paraolimpijske medalje u ekipnom dijelu zajedno s Helenom Dretar Karić - srebro u Rio de Janeiru (2016.) te broncu u Tokiju (2020).

SEMAFOR PARIZA

Mužinić Vincetić je izborila finale Paraolimpijskih igara u Parizu pobjedom protiv Kineskinje Juan Xue sa 3:1 (10:12, 11:3, 11:8, 11:8), a za zlato se borila protiv Koreanke Jiyu Yoon.

- Ovo sam napokon bila ja, odigrala sam svoj najbolji stolni tenis, napokon sam se opustila, napokon sam uživala i pokazala ono što znam - kazala je 31-godišnja Splićanka.

Na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. upoznala je sadašnjeg supruga Kristijana Vincetića, inače plivača.

- Tada smo se zaljubili i otada smo zajedno. Kristijan je jako dobar, pričljiv i smiren čovjek. Iz mog kaosa uvijek stvori red.

Mjesec dana nakon povratka s Paraolimpijskih igara u Tokiju Anđela i Osječanin Kristijan su se vjenčali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:02