StoryEditorOCM

Srbija se digla na noge, spominju neviđeni skandal: ‘Himna lažne države Kosovo usred dvorane Srbija‘

Piše SPORT SD
2. rujna 2024. - 08:29

Ovih dana se u Istočnom Sarajevu održavalo Balkanko prvenstvo u džudu, a prilikom održavanja dogodio se incident zbog kojeg srpski mediji lude.

Već smo i navikli na razne tenzije koje uključuju naše istočne susjede, a turnir imena Balkansko prvenstvo svakako se čini kao plodno tlo za mnoge kontroverze, što stvarne, što isforsirane.

Pa je tako, nakon što je jedan sportaš iz Kosova osvojio turnir, intonirana kosovska himna. Čini se normalno, ali bilo je to dovoljno za srpske medije da cijelu situaciju proglase ogromnim skandalom.

- Na Balkanskom prvenstvu u džudu u dvorani "Srbija" u Istočnom Sarajevu intonirana je himna lažne države "Kosovo", stoji tako u naslovu Kurira kojemu posebno smeta činjenica da se kosovska himna intonirala u dvorani koja se nalazi na trgu "Srbija".

O svemu se oglasio i Džudo savez Republike Srpske, koji je poručio da je prisiljen poštivati pravila Europske i Svjetske džudo federacije i da bi u suprotnom sportaši bili kažnjeni:

- S obzirom na to da je glavni problem na održanom prvenstvu Balkana za seniore intoniranje himne i sudjelovanje reprezentacije (tzv.) Kosova, dužni smo javnosti dati objašnjenje. (Tzv.) Kosovo stalni je član Europske i Svjetske judo federacije kao i Međunarodnog olimpijskog odbora te su kao takvi stekli pravo sudjelovanja na svim natjecanjima u organizaciji spomenutih institucija. Organizator međunarodnog natjecanja dužan je strogo se pridržavati pravila propisanih od strane Europske i Svjetske judo federacije. U slučaju kršenja pravila od strane navedenih institucija, organizator natjecanja kao i savez bit će suočeni s rigoroznom kaznom, koja može biti i isključenje iz Europske i Svjetske judo federacije, što bi bilo pogubno za sport i sportaše Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Judo savez Republike Srpske i BiH obavijestit će Europsku i Svjetsku judo federaciju i tražiti da se inicijatori svih negativnosti na Balkanskom prvenstvu za koje imamo dokaze sankcioniraju jer su nanijeli nesagledivu štetu najuspješnijem sportu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine - navodi se u priopćenju.

Inače, Srbija je odbila nastupati na ovom natjecanju, razlog je upravo taj što na njemu sudjeluju sportaši iz Kosova. Zanimljiva odluka, pošto se na mnogim svjetskim natjecanjima natječu zajedno. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:55