StoryEditorOCM
Više od sportau zdravom tijelu

Scena s ‘govnjare‘ na ovom je otoku postali pravi hit; ovakav koš nema nitko, turisti se kraj njega obavezno slikaju

Piše Pero Smolčić
26. kolovoza 2024. - 11:07

Ovaj je koš postao prava atrakcija. Turisti gotovo ne mogu proći pored njega, a da ne komentiraju, okušaju se provući loptu kroz obruč, fotografiraju se...

Crveni metalni obruč, klimav, kako ljeto odmiče sve više naginje udesno, makar ovdje nikako nije riječ o političkom uvjerenju, već o čistoj fizici. Nije pomoglo ni upozorenje ispod koša.

‘Do not hang on the rim. No dunking allowed‘, oštro je napisano.

Kako koš, tako i ovaj natpis postali su pravi hit, pa upozorenje strancima mami suzu na oko, ali neke od njih ipak nije spriječilo da se ‘objese‘ i nagnu ga - udesno.

‘Svemirac‘

Tu je i zanimljiv lik nadrealno dugih ruku, da se uklopi u nesvakidašnju priču.

image

Koš na Drveniku Velom

P. S./

I da, nikako ne valja zaboraviti da je koš ‘zavidan‘ izravno na beton, klasične table nema, već je tu kosi krov s crjepovima koji daju dodatnu draž, kad lopta od crvene opeke uleti kroz mrežicu, asti gušta...

Nema toga baš svagdje, ali ima... Ima na Drveniku Velikom.

Mikrolokacija je opet posebnog naziva, odnosno nadimka - govnjara. Koš na govnjari s tablom kosog krova postao je tako vrlo brzo znameniti ‘landmark‘ ovog otoka nedaleko od Trogira, ali i stalni podsjetnik na tužnu svakodnevicu koja ne stanuje samo na ovom dalmatinskom biseru bez vode.

Koš je djelo roditelja kojima je ‘prekipjelo‘ da djeca na cijelom otoku nemaju niti jedno jedino službeno, pravo sportsko igralište. Svima su puna usta demografije i vraćanja na otoke, a kad treba, onda... OK, Drvenik Veli nema baš uvjete za cjelogodišnje stanovanje mladih neovisno i nekom tamo igralištu, ali svakako bi bilo lijepo i djeci primamljivo da postoji neko pravo mjesto okupljanja, sporta, zdravog života. 

Stari lisci na svome

Tu ne računamo zog za balote koji je ipak za nešto iskusnije veterane. 

Nedaleko od koša je i livadica na kojoj su sklepane branke i postavljena mreža za odbojku, ali visi ona ‘na po koplja‘, a osim toga, na privatnoj je zemlji. Može li se nešto pomaknuti? Hoće li Grad Trogir, pod čijom je jurisdikcijom ovaj škoj nešto napraviti? Prije će se voda od Vinišća preko Tekete (sjeverozapadni dio otoka) spustiti do mista, čini se.

Ali dok je entuzijazma kod ljudi, nešto će se događati, makar ovako. Iz nevolje izađu stvari o kojima se priča. Ili koš koji se fotografira. Još ima nešto duha u naših ljudi...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:07