StoryEditorOCM
Više od sportaneizvjesno je

Preimenovana je i Marakana, stigle su teške optužbe iz Srbije na račun Torcide: Hoće li prvi put nakon rata u Beograd?

Piše Sport SD
17. rujna 2024. - 16:55

U susretu 6. kola Supersport HNL-a Hajduk je prošloga petka kao gost pobijedio Dinamo s 1:0, a jedini gol na Maksimiru postigao je Marko Livaja.

Nakon derbija na Google mapsima preimenovali su Dinamov stadion Maksimir u "Šetalište Marka Livaje", a sada su nešto slično napravili i Crvenoj zvezdi koja u četvrtak u Ligi prvaka igra protiv Benfice. Kluba s čijim navijačima pod nazivom "No Name Boys" torcidaši imaju prijateljski odnos. Prijateljstvo traje od 1994. godine, a sve je krenulo zbog tragičnog događaja. Na startu grupne faze Lige prvaka te ratne 1994. Hajduk i Benfica na Poljudu su odigrali 0:0. Navijači Benfice na Poljudu su izvjesili poruku "Freedom for Croatia". Na povratku iz Splita troje navijača Benfice poginulo je u prometnoj nesreći.

Kada su kasnije u grupnoj fazi Benfica i Hajduk igrali u Lisabonu (2:1 za Portugalce), navijači Hajduka su u počast poginulima prije početka utakmice ispred njihove tribine položili cvijeće. Za taj čin su nagrađeni pljeskom cijelog stadiona. Tako se u kratkim crtama rodilo prijateljstvo Torcide i No Name Boysa koje traje i danas.

Stadion "Rajko Mitić", popularna Marakana, preimenovan je sada u "HNK Hajduk Split - podružnica" i  "Šetalište drugova iz Hajduk Splita".

image
Screenshot/GoogleMaps

Prvi put nakon rata u Beogradu?

Uz to što se radi o provokaciji, ovo je i podrška Benfici i njihovim navijačima. Uoči te utakmice koja počinje u četvrtak u 18.45 pojavila se glasina da bi u Beograd mogli stići pripadnici Torcide i navijati za Benficu, a tek treba vidjeti hoće li se to uistinu i dogoditi.

No, u Srbiji su odmah podigli uzbunu. Upalio se alarm. Kako pišu tamošnji mediji, strah se od mogućih nereda navodno širi i u Portugalu, jer je klub iz Lisabona pod uvjetnom kaznom UEFA. Najavljeni su neredi, a nitko još nije ni stigao u Beograd.

Podsjetimo, Splićani su na derbiju protiv Dinama razvili transparent posvećen navijačima Benfice. Jesu li tako najavili dolazak na Marakanu, u Beograd prvi put nakon rata? Vdijet ćemo uskoro...

image
Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 19:30