StoryEditorOCM
Više od sportaseksualni napad

Policija potvrdila optužbe protiv petorice hokejaša i ispričala se žrtvi, igrači poriču kazneno djelo

6. veljače 2024. - 09:01

Policija u kanadskom gradu London u saveznoj državi Ontario, potvrdila je optužbe za seksualni napad podignute protiv petorice hokejaša iz kanadske juniorske reprezentacije koja je 2018. osvojila zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu, ispričavši se navodnoj žrtvi zbog vremena koje je bilo potrebno da se njezin slučaj pokrene.

Šef londonske policije Thai Truong održao je konferenciju za novinare, nekoliko dana nakon što su se hokejaši Carter Hart, Michael McLeod, Cal Foote, Dillon Dube i Alex Formenton predali.

"U ime londonske policijske službe želim uputiti svoju najiskreniju ispriku žrtvi, njezinoj obitelji zbog vremena koje je bilo potrebno da se dođe do ove točke," kazao je Truong.

Optužbe su povezane s navodnim incidentom u lipnju 2018. nakon svečanosti Hockey Canada u Londonu na kojoj je odana počast igračima koji su te godine bili u kanadskoj juniorskoj reprezentaciji koja je osvojila zlatnu medalju.

Žena je prijavila da se navodni napad dogodio u hotelskoj sobi. TSN je u svibnju 2022. izvijestio da se žena identificirana samo svojim inicijalima u sudskim dokumentima nagodila za oko 3.55 milijuna dolara tužbe koju je podnijela protiv Hockey Canada i drugih optuženika, uključujući neimenovane igrače.

image
AFP

Hart, McLeod, Foote, Dube i Formenton suočeni su s jednom točkom optužnice za seksualno zlostavljanje, dok se McLeod suočava s dodatnom optužbom za sudjelovanje u prekršaju. Igrači poriču kazneno djelo uz tvrdnju kako niti jedna optužba nije dokazana.

Formenton je bivši NHL napadač koji trenutno igra u Švicarskoj, dok su ostala četvorica aktivni igrači NHL lige koji su uzeli plaćeni dopust iz svojih momčadi. Dube igra za Calgary Flames, McLeod i Foote su članovi New Jersey Devilse, dok je Hart vratar Philadelphia Flyersa.

Policijska istraga o navodnom incidentu zatvorena je bez podizanja optužnice u veljači 2019. godine, ali su je istražitelji ponovno otvorili u srpnju 2022. kao odgovor na bijes javnosti nakon vijesti da je Hockey Canada platio neobjavljenu nagodbu ženi. Truong nije objasnio zašto je policija ponovno otvorila slučaj tri godine nakon završetka početne istrage.

"Ovaj pregled uključivao je preispitivanje početnih istražnih koraka, prikupljanje dodatnih dokaza i dobivanje novih informacija," rekao je. "Kao rezultat toga, pronašli smo dovoljno koraka da optužimo pet odraslih muškaraca za seksualni napad."

image
AFP

Narednica Katherine Dann iz londonske policije pročitala je izjavu tijekom konferencije za novinare koju je napisala Karen Bellehumeur, koja je pravna zastupnica tužiteljice.

"Potrebna je nevjerojatna količina hrabrosti za svaku osobu koja je preživjela seksualni napad da se prijavi policiji i sudjeluje u kaznenom pravosudnom sustavu. To svakako vrijedi za moju klijenticu, ali ona ostaje predana da ovaj proces provede do kraj," navodi se.

Slučaj je započeo u ponedjeljak i nastavit će se pred sudom u Londonu 30. travnja. Kanadski hokejaški savez je objavio priopćenje u kojem se navodi kako je "u potpunosti surađivao s londonskom policijom".

"Hockey Canada shvaća da smo u prošlosti bili prespori u djelovanju i da, kako bismo ostvarili značajnu promjenu koju Kanađani očekuju od nas, moramo marljivo i hitno raditi kako bismo osigurali da uvedemo potrebne mjere za povratak njihovih povjerenje i pružiti svim sudionicima sigurno, gostoljubivo i inkluzivno okruženje na ledu i izvan njega," rekla je predsjednica i izvršna direktorica Hockey Canada Katherine Henderson u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:31