StoryEditorOCM
Više od sportadruga perspektiva

Odvratno ponašanje Saudijaca prema nedavno preminulom velikanu točno je ono što svijet nogometa zaslužuje

11. siječnja 2024. - 10:04

Prije nego što je na Sveučilišnom stadionu King Saud u Rijadu sinoć krenula nakaradna utakmica polufinala španjolskog Superkupa, održana je minuta šutnje za nedavno preminulog velikana svjetskog nogometa, Franza Beckenbauera.

Španjolski nogometni savez, naime, već petu godinu u Saudijskoj Arabiji organizira taj nakaradni turnir u formatu s četiri momčadi, od kojih u teoriji barem dvije nisu ništa osvojile prethodne sezone. A razlog je, naravno, zgrtanje love.

I tako su se nogometaši ljutih gradskih rivala Reala i Atletica zagrlili na centru kako bi minutom šutnje odali počast velikanu koji je osvajao Svjetsko prvenstvo i kao igrač i kao trener. Koji u svojoj riznici ima Zlatnu loptu i kojeg se smatra prototipom modernog stopera, koji nije samo branič, već koji i u fazi napada može doprinijeti svojoj ekipi kao veznjak.

Saudijci na tribinama su, pak, odlučili izviždati preminulog Beckenbauera. Razlozi nisu još sasvim poznati, ali logično je pretpostaviti da je u pitanju žustro zalaganje njemačke reprezentacije i saveza za prava na jednakost, odnosno kritiziranje društveno-političke klime u bliskoistočnim zemljama koje se ogleda i nošenjem kapetanske vrpce u duginim bojama, kao i protestnim pokrivanjem usta reprezentativaca na SP-u u Kataru.

Ružna realnost je da je taj uistinu odvratan čin dijela gledatelja na tribinama točno ono što FIFA i nogometni svijet kao cjelina i zaslužuju.

Beckenbauer sam nije zaslužio zviždanje tih ljudi 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:37