StoryEditorOCM
Više od sportaforbesova lista

Najplaćeniji sportaši godine: Federer u mirovini zarađuje više od Đokovića, ali zna se tko je uvjerljivi pobjednik

Piše Sport SD
10. listopada 2023. - 20:34

Forbesova lista najplaćenijih sportaša sastoji se od nagrada, plaća i bonusa zarađenih između 1. svibnja 2022. i istog datuma ove godine. Sastavljen je popis od deset sportaša koji najviše zarađuju, a ovdje su se našli čak i oni koji nisu više aktivni na sportskim terenima. Ugovori o medijskim pravima u sportskim ligama širom svijeta podigli su plaće sportaša, a arapski novac koji je uzeo maha u posljednjih šest mjeseci samo dolijeva "ulje na vatru". Procijenjuje se da je deset najplaćenijih sportaša na svijetu zaradilo oko 1,11 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci.

Cristiano Ronaldo svakako je jedno od najzvučnijih imena kada se radi o nogometu. Ima prihod od 136.000.000 dolara, što uključuje 46.000.000 od plaće i bonusa i 90 milijuna dolara od raznih marketinških i poslovnih pothvata. Portugalac ima veliku bazu fanova, pa tako svjetski brendovi žele suradnju s njim što i masno plaćaju. Nogometaš broji ukupno 850 milijuna pratitelja na Facebooku, Instagramu i Twitteru, što ga ujedno čini i najpopularnijim sportašem na svijetu.

image
Fayez Nureldine/Afp

Sljedeći na listi je najveći rival portugalske zvijezde, a to je Lionel Messi. Argentincu je godišnja plaća u iznosu od 65.000.000 dolara, a uz to isto toliko zarađuje i van terena. Ujedno ima i veoma dobru suradnju s Adidasom, Budweiserom i Pepsijem. No, tu nije kraj jer je Messi u listopadu pokrenuo investicijsku firmu pod nazivom Play time koja mu donosi dodatne prihode.

image
Chris Arjoon/Afp

I Roger Federer se našao na ovoj listi, jer živi na račun stare slave, koju je dobro unovčio. Njegova mjesečna zarada iznosi 95.100.000 dolara, a gotovo sve to je novac koji dobiva van terena, s obzirom na to da je završio profesionalnu karijeru. Roger je produžio sponzorske ugovore, a nedavno je najavio licencni ugovor s proizvođačem naočala Oliver Peoples za brend sa svojim inicijalima RF. Zanimljivo je kako se trenutni prvi reket svijeta, Novak Đoković nije našao na ovom popisu, pa se da zaključiti kako neki zarađuju više u mirovini, od onih koji još rade...

image
Fabrice Coffrini/Afp

Sljedeći na popularnoj listi je NBA zvezda i košarkaš Lakersa LeBron James sa 44,5 milijuna dolara od plaće i 75 milijuna dolara od sponzorskih ugovora, a pored njega je i Steph Curry sa 48,4 milijuna godišnje od ugovora s Golden Stateom i 52 milijuna dolara od promocije raznih brendova.

image
Robyn Beck/Afp

Tu je i nogometna zvezda Kylian Mbappé koji ostvaruje prihod od 120 milijuna dolara i jedini je sportaš mlađi od trideset godina koji se nalazi na listi deset najplaćenijih. S PSG-om je zaradio sto milijuna dolara i dvadeset milijuna od ugovora sa sponzorima. Odmah iza njega je bokser Saul Alvarez, poznat kao Canelo, koji zarađuje ukupno 110 milijuna dolara, od toga sto milijuna u ringu, a ostatak od sponzorstava.

Dustin Johnson i Phil Mickelson, iz svijeta golfa zarađuju popriličnu lovu. Johnson zarađuje 102 milijuna dolara od nastupa na turnirima i pet milijuna od sponzorstava, a njegov kolega Mickelson ostvaruje prihod od 104 milijuna dolara od turnira i dva milijuna od različitih vidova promocije.

Košarkaš Kevin Durant zaokružuje listu deset najplaćenijih sportaša u 2023. godini sa 89.100.000 dolara, što je povećanje od 10% u odnosu na dotadašnji rekord od 80.900.000 dolara koji je ostvaren prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:50