StoryEditorOCM
Više od sportastrah od terorizma

Može li ‘selidba‘ izraelskih košarkaških klubova u Beograd destabilizirati regiju? Evo što kaže sigurnosni stručnjak

Piše vijesti sd
30. listopada 2023. - 13:50

Ne očekujem da će zbog utakmica izraelskih klubova u Beogradu Hamas prestati ratovati u Pojasu Gaze i borbena djelovanja prebaciti u Beograd. Tako nešto može se priviđati samo ljudima s izuzetno bujnom maštom, kazat će za danas.rs povodom odluke da košarkaški klubovi Maccabi i Hapoel Jerusalem privremeno "presele" u gravni grad Srbije, Zoran Dragišić, profesor Fakulteta sigurnosti.

Samo dan nakon početka sukoba u Gazi, KK Partizan je plemenito ponudio Maccabiju iz Tel Aviva da svoje "domaće” takmice u Euroligi igra u dvorani "Aleksandar Nikolić” ("Pionir”). U međuvremenu je odlučeno da će u istoj dvorani svoje utakmice u FIBA ligi igrati i Hapoel čiji je trener srpski stručnjak Aleksandar Džikić.

Uostalom, srpska se javnost tim povodom prisjeća i kako su košarkaši Partizana svoj prvi i zasad jedini naslov prvaka Europe osvojili upravo u sezoni 1991/92., igrajući kao "domaći” tim iz Fuenlabrade. Španjolski mediji nisu to tada baš "sportski podnijeli”, i bili su otvoreno iziritirani kad su vidjeli koliku podršku Partizan ima u dvorani "Fernando Martin” u utakmicama protiv domaćih, španjolskih klubova. O ovom fenomenu "gosta domaćina” snimljen je i dokumetarni film, povodom godišnjice osvajanja europske titule – "Partizan iz Fuenlabrade”. Iste je sezone NK Crvena zvezda u obranu svoje europske titule krenula kao domaćin u Sofiji i Budimpešti...

Ali, ovakav potez uznemirio je javnost u Srbiji, pa se postavilo pitanje hoće li gostovanje klubova iz Izraela pogoršati sigurnosnu situaciju u državi i regiji, odnosno, hoće li to možda dovesti i do terorističkih napada u Srbiji, isprovociranih ovakvim potezom.

– Neće!, jasno će kazati  Zoran Dragišić, profesor Fakulteta sigurnosti Beograd.

– Ocjenjujem to kao pozitivnu gestu koja će doprinijeti porastu ugleda Srbije u svijetu. To je čin koji zaslužuje svako poštovanje, kaže profesor Dragišić za danas.rs.

- Kakva će biti sigurnost? Pa danas svaki sportski događaj predstavlja potencijalni sigurnosni rizik - kaže ovaj stručnjak.

– Igranje izraelskih timova u Srbiji može potaknuti određene islamističke teroriste na nasilje. To nje neka novost, jer smo mi pod udarom tih grupa još od devedesetih godina. Srbija je ovim  pokazala da ih se ne plaši i da nemamo nikakav problem ugostiti izraelske sportaše na ovaj način - ističe Dragišić.

Po njegovom mišljenju, Srbija nema što izgubiti. 

– Islamistički teroristi ionako ne mogu biti naši prijatelji. Oni koji rade ono što su radili u Bosni i Hercegovini i Kosovu i Metohiji, i ono što sada planiraju na Balkanu to nisu naši prijatelji i prema njima ne trebamo osjećati ikakvu odgovornost. S druge strane, pokazujemo da ih se ne plašimo i da su naše službe i naša policija dovoljno snažni da mogu zaštititi te događaje. Država je dovoljno jaka za to - tvrdi Dragišić.

– Mogući su incidenti i prosvjedi, ali naše službe imaju dovoljno znanja, stručnosti i kapaciteta da spriječe i takve, a kamoli ozbiljnije napade... Ne mislim da kod nas može doći do "prelijevanja” ratnih sukoba... Tako da s te strane – da će sada početi rat između Palesinaca i Izraelaca kod nas i da će oni ratovati u Beogradu - zaista je nemoguće, čak u najbujnijoj mašti, siguran je on.

– Suradnja s izraelskim službama će biti na najvišoj razini. Iz tog zajedničkog rada možemo izvući koristi i uočiti potencijalne prijetnje za Srbiju. Znamo da su ovdje neke ćelije tih grupa jer su ljudi i s Balkana, na sreću najmanje iz Srbije, odlazili u redove ISIL-a (Islamske države). Ako netko misli da smo mi, ovdje i sada sigurni od islamističkih terorista u Gazi taj je u dubokoj zabludi, kazao je za danas.rs Dragišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 13:48