StoryEditorOCM
Više od sportaruku na srce...

Legendarni Crnogorac je Srbima objasnio zašto su Hrvati bolji: Dok smo mi pjevali ‘Hej Slaveni‘, oni su već imali...

Piše SN
27. rujna 2023. - 11:23

Hrvatska nogometna reprezentacija posljednjih godina bilježi nevjerojatne uspjehe, kojima se profilirala u jednu od najboljih reprezentacija na svijetu. Legendarni crnogorski nogometaš Predrag Mijatović je u razgovoru za srpski Magazin biznis dao svoje mišljenje o tajni uspjeha Vatrenih.

- Kad razgovaram s Lukom Modrićem, a i s ostalim igračima, vidim da su u samom startu, što se tiče nacionalnih odnosa, malo ispred nas. Pokušavam shvatiti zašto je to tako i onda se sjetim svoje generacije. Recimo, bio sam Jugoslaven, pa sam bio Srbin i Crnogorac. Hrvati su se tada odvojili od Jugoslavije, a moja generacija je ostala Srbija i Crna Gora. Još smo imali himnu "Hej, Slaveni" koju su pjevali oni koji su se osjećali Jugoslavenima, neki nisu, a Hrvati su imali himnu koju su svi zajedno pjevali i držali ruke na prsima od samog početka. ... Sve su to prednosti koje su imali u odnosu na nas – rekao je.

Sljedeći faktor koji je istaknuo je i disciplina naših nogometaša.

- Druga stvar, mislim da su Hrvati discipliniraniji od nas, a možda i poslušniji od nas. Ovo govorim iz osobnog iskustva. Recimo, reprezentacija Jugoslavije koja je 1987. igrala u Čileu - okosnicu su činili Hrvati, tada kao Jugoslaveni. Bili su to Prosinečki, Boban, Šuker, Pavličić, Štimac, Jarni, dakle njih šest, a izbornik je bio Mirko Jozić, također Hrvat. I poslušali su. Recimo, Jozić me odluči zamijeniti, a ja sam nervozan, pa mu mašem, pa ga komentiram... Ali kad zamijeni Bobana, Prosinečkog ili Jarnija - ne rade nikakav problem. Oni su to prihvatili kao normalno. E, to je disciplina koju nismo imali.

Treća i posljednja stavka, je ona bez koje se ne može.

- Postoji i treća karakteristika zašto su Hrvati uspješni, a to je talent. Ali u tome smo, po meni, potpuno ravnopravni. A mi smo talentirana nacija. Ovo je područje talenta ne samo u nogometu nego i u drugim sportovima. Ali disciplina i osjećaj nacionalnog ponosa i pripadnosti moraju dovesti od talenta do vrhunskog rezultata - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2023 19:23